Νέα στοιχεία για το «PenelopeGate», το σκάνδαλο με την αργομισθία της γυναίκας του υποψήφιου της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Canard Enchaîné».

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την έρευνα των αρχών που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκύπτει πως η γυναίκα του Φιγιόν, Πενέλοπ, έλαβε συνολικά πάνω από 800.000 ευρώ, ως «κοινοβουλευτική βοηθός» του συζύγου της και του διαδόχου του Μαρκ Ζουλό, το διάστημα μεταξύ 1988 και 1990, επίσης το διάστημα μεταξύ 1998 έως 2007 και κατόπιν 2012 έως 2013. Ωστόσο, όπως σημειώνει η «Canard Enchaîné», η Πενέλοπ Φιγιόν δεν εργάστηκε ποτέ στην πραγματικότητα, δεν παρείχε ποτέ τις υπηρεσίες της, σε κανένα από τους δύο.

Η σύζυγος του συντηρητικού υποψηφίου έλαβε επίσης περίπου 100.000 ευρώ για την απασχόλησή της στο περιοδικό La Revue des deux mondes, το διάστημα μεταξύ 2012-2013.

Ο Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται αντιμέτωπος και με ένα ακόμη σκάνδαλο που αφορά μέλη της οικογένειάς του. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πλήρωνε τα δύο παιδιά του, επίσης ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς με την ιδιότητα των δικηγόρων, το διάστημα 2005 – 2007, ενώ και η κόρη του αλλά και ο γιος του εκείνη την περίοδο δεν είχαν ολοκληρώσει ακόμη τις σπουδές τους. 

Ads

Οι νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την έφοδο ερευνητών στο γραφείο του Φιγιόν στο Γαλλικό κοινοβούλιο, και την κατάσχεση εγγράφων σχετικών με την υπόθεση. Ο υποψήφιος της Δεξιάς υποστηρίζει πως ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και η σύζυγός του έχουν τίποτα να κρύψουν και καταγγέλλει εκστρατεία «σπίλωσης».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως πως η υπόθεση έχει πλήξει σημαντικά τον Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αν και μετά την εκλογή του εμφανιζόταν να έχει μεγάλη δυναμική για την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, σήμερα βλέπει τα ποσοστά να έχουν περιοριστεί στο 21% με 22%, πίσω από τη Λεπέν που προηγείται με περίπου 25%, και τον ανεξάρτητο Εμάνουελ Μακρόν να ακολουθεί τον Φιγιόν σε απόσταση αναπνοής, με περίπου μια μονάδα διαφορά και ανοδικές τάσεις.