Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στην συναυλία της Aμερικανίδας ποπ τραγουδίστριας, Αριάνα Γκράντε, στο στάδιο του Μάντσεστερ Αρένα.

Ads

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί από την επίθεση ανέρχονται σε 22 νεκροί και οι τραυματίες σε 59. Μάρτυρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον δύο εκρήξεις, η μία στο ταμείο που βρίσκεται στο φουαγιέ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε έφερε καρφιά για να προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες. 

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ο δράστης ήταν βομβιστής αυτοκτονίας και φαίνεται να έδρασε μόνος. Έφτασε στο στάδιο με το μετρό και κατέβηκε στη στάση Βικτόρια. Σκοτώθηκε όταν πυροδότησησε τη βόμβα που είχε μέσα σε σακίδιο που κουβαλούσε. 

Τα βίντεο που αναρτώνται στο Twitter δείχνουν θεατές να ουρλιάζουν και να τρέχουν μέσα στο στάδιο. «Προχωρούσαμε προς την έξοδο κι όταν ήμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι αρχίσαν να φωνάζουν», είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, που ήταν στην συναυλία. Μιλώντας στο Reuters ανέφερε: «Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν», πρόσθεσε.

Ads

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης: 

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεατών υπήρχαν πολλά παιδιά, δεδομένου ότι το κοινό της τραγουδίστριας είναι επί το πλείστον μικρής ηλικίας. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι πολλά παιδιά ήταν ασυνόδευτα αφού οι γονείς τους τα περίμεναν έξω όταν θα τέλειωνε η συναυλία. Το στάδιο χωρά 21.000 κόσμο. 

Η βρετανική αστυνομία αντιμετώπισε από την αρχή το περιστατικό ως τρομοκρατικό επεισόδιο. Προχώρησε μάλιστα σε μια ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο αντικείμενο στο στάδιο δηλώνοντας αργότερα ότι ήταν ρούχα που είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι στην επίθεση στο μετρό του Λονδίνου. Η Βρετανία βρίσκεται ήδη στην δεύτερη πιο επείγουσα κλίμακα συναγερμού, με μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων από μαχητές, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα με την υποψία τρομοκρατίας. 

Τον Μάρτιο, ένας Βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία. Η επίθεση στο Μάντσεστερ έρχεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου. 

Διαβάστε επίσης:

image

image

image

Υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο έχει τεθεί νοσοκομείο του Μάντσεστερ (Manchester Royal Ιnfirmary – MRI) στο οποίο έχουν μεταφερθεί μερικοί από τους τραυματίες της αιματηρής έκρηξης που έγινε στο στάδιο του Μάντσεστερ. 

Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του αναφερόμενου νοσοκομείου βρίσκεται υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο με μέλη του προσωπικού να δηλώνουν ότι έχει μετατραπεί σε «σκηνή εγκλήματος». Παράλληλα, αστυνομικοί εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας στις εισόδους του νοσοκομείου, ενώ έχουν τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες έκτακτης ανάγκης που απαγορεύουν την είσοδο. 

Τα πρώτα ασθενοφόρα άρχισαν να φτάνουν γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα, ενώ όλοι οι ασθενείς που δεν είχαν σχέση με την έκρηξη, είχαν απομακρυνθεί από τους ειδικούς χώρους υποδοχής του νοσοκομείου. Στη διάρκεια της νύχτας συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών κατέφθαναν στο νοσοκομείο, προκειμένου να μάθουν για τους αγαπημένους τους, καθώς τους έψαχναν μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση.

image

image

image

Tweets about Manchester