Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το πρωί στο Κίεβο, κατά την έφοδο αστυνομικών στο σπίτι του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Υποστηρικτές του συνεπλάκησαν άγρια με τις δυνάμεις ασφαλείας και απελευθέρωσαν τον Σαακασβίλι από αστυνομικό φορτηγό.

«Σας καλώ να ξεκινήσετε μια ειρηνική διαμαρτυρία για να απομακρύνετε τον (πρόεδρο Πέτρο) Ποροσένκο, δεν θα πρέπει να φοβάστε τίποτα», είπε ο Σαακασβίλι προς το συγκεντρωμένο πλήθος μιλώντας από τηλεβόα έπειτα από την «διαφυγή» του από το όχημα παρά την ισχυρότατη δύναμη αστυνομικών που έφεραν στολές ειδικών επιχειρήσεων.

Νωρίτερα σήμερα, η ουκρανική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας SBU συνέλαβε τον Σαακασβίλι έπειτα από έφοδο που πραγματοποίησε στην κατοικία του στο Κίεβο στο πλαίσιο έρευνας για εγκληματική υπόθεση. Ο Σαακασβίλι κατηγορείται ότι βοήθησε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με την SBU, ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και πενταετή ποινή φυλάκισης.

Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στη διένεξη ανάμεσα στις ουκρανικές αρχές και τον Σαακασβίλι, ο οποίος διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού (σσ. αφού πρώτα έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα) χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έκανε στην Γεωργία, αλλά πολύ σύντομα ήρθε σε ρήξη με τον πρώην σύμμαχό του πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ