Στρατόπεδα προσανατολισμένα στην μετατροπή παιδιών σε στρατιώτες με ναζιστική ιδεολογία έχουν δημιουργηθεί στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με κρατική xρηματοδότηση. 

Ads

Τα στρατόπεδα αυτά οργανώνονται και βρίσκονται υπό την διαχείριση ακροδεξιών, εθνικιστικών και καθαρά νεοναζιστικών κομμάτων και οργανώσεων, που ήδη διαθέτουν και ένοπλα τάγματα τα οποία πολεμούν, από την Άνοιξη του 2014 μαζί με τον τακτικό κυβερνητικό στρατό στην Ανατολική Ουκρανία, εναντίον των πολιτοφυλακών που έχουν συσταθεί στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ με αίτημα την αυτονόμηση των περιοχών αυτών από το Κίεβο. Την «διαπαιδαγώγηση» και την στρατιωτική εκπαίδευση των παιδιών έχουν αναλάβει πρώην μέλη των ένοπλων φασιστικών ταγμάτων.

Το Associated Press επισκέφθηκε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, το οποίο διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα νεοναζιστικά κόμματα της Ουκρανίας – και την Ευρώπης – το Svoboda, το οποίο εκπροσωπείται και στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Όπως περιγράφει ο δημοσιογράφος του πρακτορείου, τα περισσότερα από τα παιδιά που βρίσκονται εκεί είναι στην εφηβεία τους, αλλά μερικά είναι μόλις 8 ετών. Το στρατόπεδο έχει δύο σκοπούς: Να εκπαιδεύσει τα παιδιά για να «υπερασπιστούν τη χώρα τους από τους Ρώσους και τους συμπαθούντες τους» (σσ. επισήμως το Κίεβο θεωρεί ότι πίσω από την εξέγερση στα ανατολικά της χώρας κρύβεται η Μόσχα) και να εξαπλωθεί η εθνικιστική ιδεολογία.

Χαρακτηριστική της ναζιστικής αντίληψης που κυριαρχεί στο στρατόπεδο είναι η δήλωση ενός από τους καθοδηγητές – «παιδαγωγούς», του Γιούρι «Τσορνοτά» Τσερκάσιν, στον δημοσιογράφο του AP: «Ποτέ δεν σκοπεύουμε με όπλα σε ανθρώπους. Αλλά δεν θεωρούμε τους αυτονομιστές, τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια, τους κατακτητές από τη Μόσχα, ως  ανθρώπους. ‘Ετσι μπορούμε και πρέπει να τους στοχεύουμε».

Ads

Παρά τα εγκλήματα πολέμου στο μέτωπο για τα οποία έχουν κατηγορηθεί και από διεθνείς οργανώσεις και παρά την ρατσιστική βία στους δρόμους της Ουκρανίας, το AP σημειώνει ότι αυτές οι νεοναζιστικές οργανώσεις έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία και έχουν διατηρήσει δεσμούς με την κυβέρνηση του Κιέβου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού διέθεσε περίπου 150.000 δολάρια για τη χρηματοδότηση τέτοιων στρατοπέδων. Ο σκοπός της χρηματοδότησης, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι… η «εθνικο-πατριωτική εκπαίδευση».

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ναταλία Βερνιγκόρα δήλωσε στο πρακτορείο, ότι τα χρήματα διανέμονται από έναν κωδικό ομάδα που αναζητά «σημάδια ξενοφοβίας και διακρίσεων, δεν αναλύει δραστηριότητες συγκεκριμένων ομάδων». Δήλωση τουλάχιστον περίεργη, αφού σε αυτά τα στρατόπεδα »ανθεί» η προπαγάνδα υπέρ της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.

Ο Τσερκάσιν, ο «παιδαγωγός», πολέμησε στην Ανατολική Ουκρανία ως μέλος φασιστικού τάγματος, τραυματίστηκε και συνέχισε ως καθοδηγητής της νεολαίας του Svoboda. Είναι σημαντικό, λέει, να ενθαρρύνει τη νεολαία του έθνους με εθνικιστική σκέψη, ώστε να πολεμήσουν τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και τις «προκλήσεις που θα μπορούσαν να καταστρέψουν εντελώς» τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Μεταξύ αυτών των «καταστροφικών» «προκλήσεων», είναι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ο δημοσιογράφος του AP βρέθηκε σε ένα σχετικό ιδεολογικό μάθημα στο στρατόπεδο: «Πρέπει να γνωρίζετε όλα αυτά» είπε ο καθηγητής Ρουσλάν Αντρέικο. «Όλα αυτά τα θέματα φύλου, όλες αυτές οι διαστροφές των σύγχρονων μπολσεβίκων που έχουν έρθει στην εξουσία στην Ευρώπη και τώρα προσπαθούν να κάνουν όλα αυτά τα ΛΟΑΤΚΙ πράγματα, όπως οι gay pride parade, μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος».

Στο διάλειμμα της ρατσιστικής διαπαιδαγώγησης, ένας έφηβος μαθητής, έπαιξε ένα εθνικιστικό τραγούδι στην κιθάρα του, στην οποία έχει κολλήσει μια εικόνα που δείχνει λευκές βόμβες να χτυπούν ένα τζαμί, κάτω από το σύνθημα, “Η Λευκή Ευρώπη είναι ο Σκοπός μας”».

Φυσικά, εκτός από τις διαλέξεις και τα τραγούδια γύρω από τη φωτιά, η ζωή για τους δεκάδες νέους στο στρατόπεδο Svoboda είναι σκληρή. Τους ξυπνούν μέσα στη νύχτα με μια έκρηξη χειροβομβίδας και τα παιδιά τρέχουν να αρπάξουν τα καλάσνικοφ, με τα οποία έχουν σχεδόν το ίδιο ύψος. Είναι υποχρεωμένα να τα κουβαλάνε όλη μέρα. Ο δημοσιογράφος είδε ένα μικρό κορίτσι να ξεσπάει σε δάκρυα από την εξάντληση.

Ο 18χρονος Μιχαήλο είναι από τους μεγαλύτερους εκπαιδευόμενους. «Κάθε στιγμή τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά στη χώρα μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», λέει. «Γι’ αυτό ήρθα σε αυτό το στρατόπεδο, για να μάθω πώς να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους αγαπημένους μου».

Τα στρατόπεδα αυτά δημιουργήθηκαν ελάχιστα λίγο μετά τα δραματικά γεγονότα του Μαϊντάν στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014 και την έλευση στην εξουσία φιλοδυτικών δυνάμεων.

Ετσι, όπως δημοσίευσε το Περιοδικό από το καλοκαίρι του 2016, ανάλογο στρατόπεδο διαθέτει και το παραστρατιωτικό ναζιστοτάγμα «Αζόφ», το οποίο είναι υπεύθυνο για ακατανόμαστες θηριωδίες στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας. Το τάγμα διαφημίζει ελεύθερα την θερινή, παιδική «στρατιωτικο – πατριωτική κατασκήνωση» υπό τον τίτλο «Αζόβετς» (σσ. «Αζοφικός»), στην οποία «προσκαλεί» παιδιά από 7 ετών.

Οπως οι ίδιοι οι φασίστες διαφημίζουν στην σελίδα τους σε κοινωνικό δίκτυο… οι «παιδαγωγοί» είναι «μαχητές» του ναζιστοτάγματος ενώ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κανονική στρατιωτική εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, εκμάθηση όπλων, τακτικές μάχης, επιβίωση, ακόμη και τεχνικές με στρατιωτικό μαχαίρι!

Δείγμα της «διαπαιδαγώγησης» μπορείτε να δείτε στο παρακάτω προπαγανδιστικό βίντεο από την σελίδα τους, το οποίο «διανθίζεται» με συνθήματα τύπου… «Υγιές και Δυνατό ‘Εθνος» κλπ.

Η σύμφυση των νεοναζιστικών οργανώσεων με το ουκρανικό κράτος είναι πολυδαίδαλη. Από το 2016, στο Κίεβο ιδρύθηκε «Κοινωνική Οργάνωση» με το όνομα «Ένωση για την Προαγωγή της Εθνικής-Πατριωτικής Εκπαίδευσης των Παιδιών και της Νεολαίας», η οποία αποτελεί την ομπρέλα για ένα πλήθος φασιστικών, εθνικιστικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων και του «Αζοφ». Το τάγμα «Αζόφ» είναι επίσημα ενταγμένο στις δυνάμεις του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αστυνομικός διευθυντής στο Κίεβο έχει διοριστεί ο αναπληρωτής διοικητής του ναζιστικού τάγματος και ενεργό μέλος της επίσης ναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Πατριώτης της Ουκρανίας» (τμήμα του «Δεξιού Τομέα»).