Το τελευταίο φύλο της ουγγρικής εφημερίδας Μαγιάρ Νέμζετ κυκλοφόρησε την Τετάρτη, τρεις ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ads

Αποχαιρετώντας τους αναγνώστες, οι δημοσιογράφοι γράφουν: «πιστεύουμε ότι η δημοκρατία και ο ελεύθερος τύπος μπορούν να λειτουργήσουν στην Ουγγαρία κι ελπίζουμε να επιστρέψουμε σύντομα».

Η Μαγιάρ Νέμζετ -μια από τις δύο καθημερινές εφημερίδες της αντιπολίτευσης με ιστορία 80 ετών – ανήκε στον ολιγάρχη Λάγιος Σιμίτσκα που δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί την έκδοσή της, την έντυπη αλλά και την διαδικτυακή.

Ο Σιμίτσκα ήταν σύμμαχος επί δεκαετίες του δεξιού Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Αλλά το 2015 τα πράγματα άλλαξαν και ο ολιγάρχης έγινε ένας από τους πιο δριμείς επικριτές του Όρμπαν και του κόμματός του Φιντές που κέρδισε την Κυριακή τις εκλογές.

Ads

Συντάκτες της εφημερίδας λένε ότι η εφημερίδα κατέρρευσε υπό το καθεστώς Όρμπαν.

«Τουλάχιστον αν η κυβέρνηση δεν εξασφάλιζε μια τόσο ισχυρή εντολή, θα ήταν έναν σημάδι ότι ο κόσμος καταλάβαινε ότι συμμετέχει σε μια απάτη και σε μια υποκρισία εκ μέρους της κυβέρνησης, με όλα αυτά τα θέματα της μετανάστευσης και του Τζορτζ Σόρος», υπογραμμίζει ο Ζόμπορ Γκιόργκι, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η εφημερίδα δημοσίευσε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς κατά της κυβέρνησης Όρμπαν και οι δημοσιογράφοι της λένε ότι σε μια φυσιολογική χώρα, η κυβέρνηση θα είχε πέσει.

Πηγή: euronews