Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπαν «όχι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις ευθύνες της Κομισιόν και των κρατών της Ε.Ε. για το σκάνδαλο του κολοσσού της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, που έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και έχει χαρακτηριστεί από αναλυτές ως μεγαλύτερη απειλή για τη Γερμανία από την ελληνική κρίση, καθώς διακυβεύονται «πολύ πιο σημαντικά πράγματα» για την οικονομίας της χώρας.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη (17 Δεκεμβρίου) υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των εκπομπών της Volkswagen, με την εντολή να διερευνήσει τις αποτυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών να εφαρμόσουν τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Η αριστερή πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την τελευταία στιγμή κατάφερε να βάλει την ψηφοφορία στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της Πέμπτης.

Περισσότεροι από 250 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέγραψαν αίτημα για να ξεκινήσει μια εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο.

Ads

Το αίτημα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Κοινοβουλίου των προέδρων των πολιτικών ομάδων την Τετάρτη (16 Δεκεμβρίου).

Υπέρ 354, 229 κατά

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με 354 ψήφους υπέρ και 229 κατά για τη σύσταση της επιτροπής, που θα έχει περιθώριο ενός έτους για να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της. Η εξεταστική επιτροπή έχει την εξουσία να κλητεύσει μάρτυρες και να απαιτήσει απόρρητα ή εμπιστευτικά έγγραφα σχετικά με τις έρευνές της.

Από τις ελληνικές ομάδες της Ευρωβουλής μόνο η ΝΔ καταψήφισε την πρόταση, ακολουθώντας τη γραμμή του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου και ανήκει.

Ποιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι»

Οι Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Θοδωρής Ζαγοράκης ψήφισαν κατά της εξεταστικής επιτροπής, ενώ η Μαρία Σπυράκη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την EurActiv.gr μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, η Μαρία Σπυράκη επεσήμανε ότι απείχε από την ψηφοφορία διότι ναι μεν συμφωνεί με την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία.

«Το θέμα πρέπει πρώτα να ελεγθεί με τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το Κοινοβούλιο, και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος να κατατεθεί στην Ευρωβουλή», υπογράμμισε.

Η εντολή της έρευνας

Η επιτροπή έχει εντολή να ερευνήσει την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών να επιβλέψουν τις διαδικασίες δοκιμής των εκπομπών και να εισάγουν δοκιμές υπό πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να διερευνήσει κατά πόσον η Επιτροπή και τα κράτη μέλη «έθαψαν» αποδεικτικά στοιχεία για τις «παραποιημένες συσκευές» πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της VW στις 18 Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από τις αποκαλύψεις της Volkswagen είχε μεγάλο αντίκτυπο στους πολιτικούς και τους πολίτες της Ευρώπης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Συγκάλυψη του σκανδάλου»

Για συγκάλυψη του σκανδάλου της γερμανικής εταιρείας Volkswagen, κατηγορεί τους ευρωβουλευτές της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω μιας σκληρής ανακοίνωσης που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα.

«Το πρωτοφανές, για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, σκάνδαλο των “συστημάτων αναστολής” που χρησιμοποιούσε η γερμανική εταιρεία VW στους κινητήρες της, προκειμένου να εξαπατά τις μετρήσεις για τους ρύπους, επέλεξαν να συγκαλύψουν με την ψήφο τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι τη στάση αυτή επέλεξαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αν και «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία πέρα από τις προφανείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έχει σαφείς οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις, καθώς σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η φορολόγηση των οχημάτων σχετίζεται με τις μετρήσεις για την εκπομπή ρύπων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα οποία 3 ευρωβουλευτές της ΝΔ ακολούθησαν τη γραμμή της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συμμετέχουν, ψηφίζοντας κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της VW, ενώ 2 απείχαν από την ψηφοφορία.

«Η εξεταστική επιτροπή που τελικά θα συσταθεί, αφού υπερψηφίστηκε κόντρα στην ευρωπαϊκή Δεξιά, αναμένεται να ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβαινε η συστηματική παραβίαση των διεθνών κανονισμών καθώς και τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν, καθώς από το 2013 η ερευνητική υπηρεσία της Κομισιόν (Joint Research Center) είχε προειδοποιήσει ότι τα “συστήματα αναστολής” (defeat devices) που χρησιμοποιούσε, μεταξύ άλλων και η VW, θα μπορούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων εκπομπών ρύπων, μια έκθεση που παρέμεινε αναξιοποίητη για άγνωστους(;) λόγους μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «η ψήφος των ευρωβουλευτών της ΝΔ, αποκαλύπτει ξεκάθαρα την ταύτιση της ΝΔ με τα μεγάλα συμφέροντα, κόντρα στη δημοκρατία και τη διαφάνεια στην Ευρώπη».

«Πρόκειται για μια επιλογή που πλήττει ευθέως τους Ευρωπαίους πολίτες και κάθε έννοια ανάπτυξης με οικολογικό πρόσημο. Επιπλέον, με την κίνηση αυτή φαίνεται η υποκριτική στάση των δυνάμεων αυτών σε σχέση με το σεβασμό του περιβάλλοντος, μόλις λίγες μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.