Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο στο Νιουκαστλ, στη βορειοδυτική Αγγλία, στη συγκέντρωση εναντίον της πορείας που διοργάνωσε η βρετανική πτέρυγα της αντιισλαμικής οργάνωσης PEGIDA, στην οποία συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters.

Ads

To PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης) ξεκίνησε από τη Γερμανία, κυρίως από τις ανατολικές περιοχές της χώρας, ωστόσο επιχειρεί να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, που επικαλείται το Reuters, οι ανησυχίες περί της ανόδου του αντιμουσουλμανικού αισθήματος στη Βρετανία έχουν κλιμακωθεί, καθώς τα ΜΜΕ προβάλλουν ιδιαίτερα τις ενέργειες οργανώσεων τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και τις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στην Ευρώπη και τις απειλές για μελλοντικές επιθέσεις.

Ορισμένες οργανώσεις μουσουλμάνων στη Βρετανία έχουν επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον χειρίζεται το θέμα της απειλής διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών από τζιχαντιστές, κάνοντας λόγο περί δαιμονοποίησης των 2,7 εκατ. Βρετανών μουσουλμάνων.

Ads

Στην αντιδιαδήλωση συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ, γνωστός βουλευτής της αριστεράς. «Όλοι οι λογικοί άνθρωποι στη Βρετανία καταδικάζουν την ιδέα μια γερμανική ναζιστική οργάνωση να έρχεται στη βορειοανατολική Αγγλία για να προσπαθήσει να προκαλέσει προβλήματα», τόνισε ο Γκάλογουεϊ. «Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην αντιδιαδήλωση εκπροσωπούν εκατομμύρια άλλους», πρόσθεσε ο ίδιος.