«Όχι» στην ανεξαρτησία είπαν οι Σκωτσέζοι. Ανακούφιση για το Λονδίνο. Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων το 55,3% των πολιτών της Σκωτίας ψήφισε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ το 44,7% υπέρ της ανεξαρτησίας. Ισχυρή καταγραφή για το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας. Με κέρδη η Σκωτία που απέσπασε τις υποσχέσεις της Ντάουνινγκ Στριτ για περισσότερες αρμοδιότητες.

Ads

Την ικανοποίησή του για την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που προχώρησε σε διάγγελμα αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα. Υποσχέθηκε να παρουσιάσει άμεσα ένα πακέτο παραχώρησης περισσότερων αρμοδιοτήτων στο Εδιμβούργο και τις άλλες περιφέρειες, δηλαδή, την Ουαλία, την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Το πλαίσιο θα παρουσιαστεί το Νοέμβρη ενώ το σχετικό νομοσχέδιο τον Ιανουάριο. 


 

Υπερασπιζόμενος την απόφασή του να επιτρέψει το δημοψήφισμα, είπε πως «η χώρα έμεινε ενωμένη, και τώρα θα προχωρήσουμε» προς θεσμική αναθεώρηση για εκχώρηση αρμοδιοτήτων. «Τώρα είναι μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να υπάρξει μία ισορροπημένη διευθέτηση, δίκαιη προς τον λαό της Σκωτίας αλλά και προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
 
Κατά τα άλλα ο Ντέιβιντ Κάμερον επιχείρησε να βάλει τελεία στο ζήτημα της ανεξαρτησίας. «Το αποτέλεσμα ήταν καθαρό. Το ζήτημα έκλεισε για μια γενιά, δεν μπορεί να υπάρξουν αμφισβητήσεις, επαναλήψεις, ακούσαμε τη θέληση του λαού της Σκωτίας» τόνισε.

Ανάσανε το Λονδίνο

Και ο Ντέιβιντ Κάμερον. Όπως υπογραμμίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ η κρίση αυτή ήταν για τον Βρετανό πρωθυπουργό μια μεγάλη κρίση, όπως τα Φώκλαντ για την Θάτσερ και ο πόλεμος στο Ιράκ για τον Μπλαιρ. Αν το «ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας υπερίσχυε ο Κάμερον θα έμενε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που διέλυσε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

Με το που έγιναν γνωστά τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα ο Κάμερον έσπευσε να συγχαρεί τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Πανηγυρίζοντας το αποτέλεσμα, ο Άλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε ότι η Σκωτία περιμένει ενισχυμένες αρμοδιότητες. «Επιλέξαμε την ενότητα αντί της διάσπασης, την θετική αλλαγή αντί του αχρείαστου διαχωρισμού. Κάθε πολιτικό κόμμα πρέπει τώρα να ακούσει το αίτημα για αλλαγή που μπορεί να ακουστεί από κάθε τμήμα του Ηνωμένου μας Βασιλείου αλλά είχε την ευκαιρία να διατυπωθεί πρώτα στην Σκωτία» σημείωσε. 

Και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ, δήλωσε «απολύτως ενθουσιασμένος» με το αποτέλεσμα, αλλά υπογράμμισε ότι το «όχι» είναι μήνυμα για ευρύτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις «σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο». «Πρέπει τώρα να τηρήσουμε εγκαίρως και πλήρως το ριζοσπαστικό πακέτο νέων αρμοδιοτήτων για την Σκωτία» σημείωσε.

image

Περιμένει να εισπράξει το Εδιμβούργο

Για να πάρει ο Βρετανός πρωθυπουργός… έπρεπε και να δώσει. Πριν το δημοψήφισμα υποσχέθηκε αλλαγή του μοντέλου διοίκησης της Βρετανίας και αυξημένες αρμοδιότητες για τη Σκωτία. Στο διάγγελμά του το πρωί της Παρασκευής δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων. Τώρα το Εδιμβούργο περιμένει να εισπράξει. 

Την επικράτηση του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας κατά το δημοψήφισμα αναγνώρισε ο Πρώτος Υπουργός Άλεξ Σάλμοντ, λέγοντας ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα και θα το σεβαστεί. «Η Σκωτία αποφάσισε «σε αυτό το στάδιο» να μην γίνει ανεξάρτητη. Περιμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Λονδίνου για ενισχυμένες αρμοδιότητες» τόνισε ο Σάλμοντ, επικεφαλής της εκστρατείας για ανεξάρτητη Σκωτία.
 
Η αντιπρόεδρος του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος Νικολά Στέρτζεον, δήλωσε στο BBC το πρωί ότι «όπως πολλοί άλλοι, έχω βάλει την καρδιά και την ψυχή μου στην εκστρατεία και υπάρχει πραγματικά ένα αίσθημα απογοήτευσης επειδή φτάσαμε πολύ κοντά στο “ναι”».
 
Χαρτογράφηση της ψήφου
 
H συμμετοχή δημοψήφισμα έφθασε στο επίπεδο – ρεκόρ του 84,6%. Η παράταξη του «όχι» στην ανεξαρτησία συγκέντρωσε 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 που έλαβε η παράταξης του «ναι».

image
 
«Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν οι κάτοικοι της Γλασκώβης. Το «ναι» συγκέντρωσε συγκεκριμένα το 53% των ψήφων, έναντι 47% που ψήφισαν «όχι».
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία στην περιφέρεια της Γλασκώβης ανήλθε σε 47%. Συνολικά το «ναι» προηγήθηκε σε τέσσερις περιφέρειες. Σε αντίθεση με τη Γλασκόβη το Εδιμβούργο ψήφισε συντριπτικά «όχι» με 61,1%.