Μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να διακρίνεται στην πρώτη σειρά ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε νεαρή ηλικία και με πατερίτσες, στην ιστορική πορεία κατά του πολέμου στο Βιετνάμ που έγινε στο Λονδίνο στις 17 Μαρτίου 1968, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου από την πρώτη στιγμή της είδησης του θανάτου του.

Ads

Ωστόσο, αργότερα την ίδια μέρα, ο ίδιος ο Ταρίκ Αλί, μέσω twitter, διαβεβαίωσε, ότι ο εικονιζόμενος νεαρός δεν είναι ο Χόκινγκ. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και το Μουσείο από το οποίο προέρχεται η φωτογραφία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το λάθος, το οποίο αποδίδει σε λανθασμένη εκτίμηση του φωτογράφου, ο οποίος έγραψε και την λεζάντα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο σπουδαίος επιστήμονας, όπως προκύπτει και από τα λεγόμενα του Ταρίκ Αλί, αλλά και από την δράση του, θα μπορούσε να ήταν και σε εκείνη την πορεία.

Η πορεία ξεκινούσε από την Trafalgar Square και έφτανε μέχρι την Grosvenor Square, όπου βρισκόταν η αμερικάνικη πρεσβεία. Στην πρώτη γραμμή διακρίνονται επίσης, η ηθοποιός και ακτιβίστρια Βανέσα Ρέγντκρεϊβ και ο δημοσιογράφος Ταρίκ Αλί.

Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Στίβεν Χόκινγκ τάχθηκε δημοσίως κατά του πολέμου στο Ιράκ και συμμετείχε στο κίνημα BDS ενάντια στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «όπως αυτή στη Νότια Αφρική πριν από το 1990» και λέγοντας κατηγορηματικά ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ads

Ο Χόκινγκ ήταν ένα από τα λαμπρότερα μυαλά του καιρού μας, αλλά επίσης ένας ενεργός πολίτης, ένας άνθρωπος με κοινωνική ευαισθησία, που ασκούσε έντονη κριτική στον καπιταλισμό. Ήταν ένας από τους -λίγους- επιστήμονες που είχε προειδοποιήσει ότι η τεχνολογία στα χέρια του πλούτου οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα.