Σε δύσκολη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της covid-19, λίγες εβδομάδες μετά τη σύγκρουση με την Astra Zeneca αλλά και τη γνωστοποίηση από την πλευρά των Pfizer και Moderna ότι θα καθυστερήσουν την παράδοση των συμφωνημένων δόσεων στη Γηραιά Ήπειρο. Ως αποτέλεσμα, η απόσταση στην εμβολιαστική κάλυψη που χωρίζει τις ευρωπαϊκές χώρες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, μαζί με την πιθανότητα η οικονομική ανάκαμψη να περιμένει το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο όλο και περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ στα ανατολικά της Ηπείρου στρέφονται προς το ρώσικο εμβόλιο Sputnik V, πριν ακόμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) το εγκρίνει ως ασφαλές. Και παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν αφήνει αιχμές για τη «διπλωματία του εμβολίου» που ασκεί η Μόσχα, Γερμανία και Γαλλία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς δόσεων του ρωσικού εμβολίου μέσα στο επόμενο διάστημα. Διότι πώς αλλιώς να εξηγηθεί η κίνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Πίτερ Αλτμάιερ να συγχαρεί τους Ρώσους επιστήμονες που παρασκεύασαν το Sputnik V.

«Το Sputnik V παρέχει πρωτοπόρα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Άρα αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να προκύψει συνεργασία», είπε ο Γερμανός υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Πίτερ Αλτμάιερ, απευθυνόμενος στο συνέδριο του Γερμανορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας επισκιάζονται από μια σειρά πολιτικών θεμάτων αυτή την εποχή, το Βερολίνο θα συνεχίσει να διατηρεί το διάλογο με τη Μόσχα», συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος. Η είδηση παίζει «ψηλά» στα ρωσικά ΜΜΕ, όχι όμως και στα δυτικά.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του γερμανού υπουργού Υγείας Γιανς Σπαν στα τέλη Γενάρη, ότι δε βλέπει κάποιο φοβερό εμπόδιο για τη χρήση κινεζικών και ρωσικών εμβολίων κατά της covid-19.

Ads

Σε χαμηλότερους τόνους αλλά στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η Γαλλία, χώρα σαφώς πιο στοιχισμένη από τη Γερμανία στις γεωπολιτικές προτεραιότητες της Δύσης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Bloomberg, πηγή από το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν είπε πως ο Γάλλος πρόεδρος και η καγκελάριος Μέρκελ συμφωνούν στο καλωσόρισμα κάθε εμβολίου που πληροί τις προδιαγραφές της ΕΕ και πως τα γεωπολιτικά δεν παίζουν κανένα ρόλο.

Σε άλλο μήκος κύματος η ΕΕ από Γερμανία και Γαλλία!

Αυτά σε επίπεδο κρατών. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται Γερμανία και Γαλλία, κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Μιλώντας την Τετάρτη (17/2) σε δημοσιογράφους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν άφησε αιχμές κατά της Μόσχας: «Αναρωτιόμαστε γιατί η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεων ενώ δεν προχωρά επαρκώς τον εμβολιασμό του δικού της πληθυσμού», είπε. Δηλαδή όχι μόνο υπονόησε ότι η Μόσχα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της κλείνοντας συμφωνίες για την πώληση εμβολίων αλλά αμφισβήτησε – με τη λέξη «θεωρητικά» – την ικανότητα των Ρώσων να παραδόσουν τις ποσότητες τις οποίες αυτές οι συμφωνίες προβλέπουν.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, πηγές των Βρυξελλών εμφανίζονται να λένε στο Euroactiv ότι προς το παρόν το Sputnik V δε θα απασχολήσει την ΕΕ και πως «για να ενταχθεί ένα εμβόλιο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών, οι κατασκευαστές πρέπει να μπορούν να παράγουν εντός της Ένωσης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία». Θα έλεγε κανείς ότι μετά το κάζο με την AstraZeneca και τις μονάδες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να αποφύγουν τις εισαγωγές.

Ταυτόχρονα το Reuters επικαλείται επίσης ευρωπαϊκές πηγές που ανέφερεαν ότι η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Moderna για μια νέα συμφωνία προμήθειας που μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει την ποσότητα των δόσεων που θα φτάσουν από την αμερικανική εταιρία στην Ευρώπη.

Ο Όρμπαν αγοράζει «εξ’ Ανατολών»

Ακολουθώντας για μία ακόμη φορά πολιτική ανεξάρτητη από αυτή που χαράσσεται στις Βρυξέλλες, ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει προχωρήσει από τα τέλη Ιανουαρίου στην αγορά δόσεων του Sputnik V, με τους εμβολιασμούς να έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Επιπρόσθετα, χθες Τρίτη έφτασαν στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης 550.000 δόσεις του εμβολίου της Sinopharm, απευθείας από το Πεκίνο. Η Ουγγαρία προχωρά για μία ακόμη φορά, σε αυτό το θέμα σωστά ενδεχομένως, στη χάραξη πολιτικής χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών.

Εξάλλου λίγες ημέρες νωρίτερα, ευρωπαϊκές πηγές είπαν στο Euractiv ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εγκρίνουν εμβόλια που δεν έχουν ακόμα πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ωστόσο η χρήση τους όσον αφορά στην ασφάλεια γίνεται με δική τους και όχι ευρωπαϊκή ευθύνη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης του Sputnik V που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού, με την αποτελεσματικότητα να φθάνει το 91,8% στους ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Στον δρόμο της Ουγγαρίας φαίνεται να κινούνται η Κροατία και η Σλοβακία. Η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων να εξετάσει την περίπτωση έγκρισης του εμβολίου χωρίς να περιμένει την ΕΕ, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βίλι Μπέρος. «Η κάθε κυβέρνηση πρέπει να φροντίζει για την υγεία των πολιτών της. Δεν είναι παράτυπο να αναζητά κανείς επίσης λύσεις εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα εάν υπάρχει καθυστέρηση στις διανομές εντός του πλαισίου της ΕΕ», είπε ο υπουργός της βαλκανικής χώρας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σλοβακίας ξεκινά συζητήσεις με τους Ρώσους την Πέμπτη (18/2) για το ενδεχόμενο αγοράς δόσεων του Sputnik V. «Δε βλέπω το λόγο για να μην το χρησιμοποιήσουμε και εδώ. Αν είχαμε από τώρα το Sputnik V, εκατομμύρια ανθρώπων θα μπορούσαν να εμβολιάζονται», είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ιγκόρ Ματόβιτς.