Ανατροπή σημειώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ουκρανία, με το νυν πρωθυπουργό, Αρσένι Γιάτσενιουκ, να διατηρεί το θώκο του, μετά και την επικράτηση του «Λαϊκού Μετώπου», με ποσοστό λίγο πάνω από το 22%, έναντι του κομματικού σχηματισμού του προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο.

Ads

«Το κόμμα, το οποίο κατέκτησε την πρώτη θέση είναι υποχρεωμένο να ξεκινήσει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού […] ο ηγέτης του ηγείται της κυβέρνησης», δήλωσε ο Γιάτσενιουκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στο Κίεβο.

Από την πλευρά της, η Μόσχα εμφανίστηκε έτοιμη να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ουκρανία, τόσο με δηλώσεις του προέδρου της ρωσικής Δούμας όσο και με την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Επί τάπητος το ζήτημα του φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία αναφορικά με το ζήτημα της κρίσης που σοβεί εδώ και μήνες για το φυσικό αέριο.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ρόλο διαμεσολαβητή έχει ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Γκούντερ Έττινγκερ, ο οποίος, λίγο προτού αφήσει το πόστο του στην Κομισιόν, επιδιώκει να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός «κολοσσός» της Gazprom, έχει σταματήσει από τον Ιούνιο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, για ανεξόφλητα χρέη, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, υπολογίζονται περίπου στα 4,5 δισ. δολάρια.