Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως «δεν υπάρχει απολύτως καμιά δικαιολογία» για αυτές. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποστηρίξει πως η απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές πολιτικών εκδηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων παραπέμπει στις «φασιστικές πρακτικές» της ναζιστικής περιόδου.

Ads

Η Μέρκελ σημείωσε πως τέτοιου είδους σχόλια συμβάλουν μονάχα στον ευτελισμό του πόνου που βίωσαν τα θύματα των εγκλημάτων των ναζί εναντίον της ανθρωπότητας και είναι ιδιαιτέρως θλιβερά. Υπογράμμισε δε πως υπάρχουν βαθιές διαφορές με την Άγκυρα σε θέματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και η σύλληψη της γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Εντούτοις, όπως σημείωσε, το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην προάσπιση της ελευθεροτυπίας, του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης και θα συνεχίσει να επιτρέπει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της Τουρκίας στη Γερμανία, όσο οι επισκέψεις τους ανακοινώνονται με διαφανή τρόπο και εγκαίρως και με σεβασμό στη γερμανική νομοθεσία.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, κάλεσε την Άγκυρα «να διατηρήσει την ψυχραιμία της». «Απευθυνόμενοι στους Τούρκους εταίρους μας, ας είστε επικριτικοί εκεί που είναι απαραίτητο, αλλά ας μην ξεχνάμε τη σημασία της συνεργασίας μας, της στενής μας σχέσης. Και ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», σημείωσε και πρόσθεσε:

Ads

«Απορρίπτουμε έντονα οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των πολιτικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ναζιστικής εποχής. Τέτοιες συγκρίσεις είναι πάντα παράλογες και εκτός τόπου διότι οδηγούν σε ένα μόνο πράγμα: να υποτιμούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε εξάλλου ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να επιτρέπει στους Τούρκους πολιτικούς να μιλούν στη χώρα εφόσον δηλώνουν ανοικτά τις προθέσεις τους και δεν εισάγουν τις τουρκικές συγκρούσεις στη Γερμανία.

Επίσης σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα χρήματα που δίνονται στην Τουρκία για να ανοίξουν τον δρόμο προς την ένταξή της στο μπλοκ εξυπηρετούν τον στόχο τους.

Την Κυριακή ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές πρακτικές» αφού κάποιες περιφερειακές γερμανικές αρχές απαγόρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα προεκλογικές συναντήσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στην Τουρκία στα 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Εν τω μεταξύ, τη ματαίωση ακόμα μίας προεκλογικής συγκέντρωσης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία.

Η συγκέντρωση αυτή επρόκειτο να γίνει την Τρίτη στο Αμβούργο, στη βόρεια Γερμανία, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο δήμος της πόλης όμως την ματαίωσε επειδή διαπιστώθηκαν προβλήματα στο σύστημα πυρασφάλειας του χώρου.

Οι διοργανωτές είναι ελεύθεροι να βρουν άλλον χώρο για την εκδήλωση, διευκρινίζει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της. Σε αυτήν την προεκλογική συγκέντρωση αναμενόταν να συμμετάσχουν 250 – 300 άνθρωποι.

Πολλές γερμανικές πόλεις ακύρωσαν την περασμένη εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις στις οποίες θα μιλούσαν υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους ή το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την άφιξη των υψηλόβαθμων αξιωματούχων.