Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε σθεναρά σήμερα τα βίαια επεισόδια εναντίον μεταναστών στην πόλη Χαϊντενάου στο ανατολικό τμήμα της χώρας το Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας ότι είναι ντροπή για τη χώρα το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί υποστηρίζονται από τους κατοίκους εκεί.

Ads

«Θα ήθελα να πω, μετά τις τρομακτικές εικόνες από τη Χαϊντενάου στη Σαξονία, ότι καταδικάζω σθεναρά τη βία εκεί και ότι η ατμόσφαιρα ρατσισμού που είδαμε δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε καμία περίπτωση. Είναι αποκρουστικό το να βλέπει κανείς πώς οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και οι νεοναζί εκφράζουν το μίσος τους».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι είναι «επίσης ντροπή να βλέπει κανένας πώς οι Γερμανοί πολίτες, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, το υποστηρίζουν αυτό κάνοντας πορεία μαζί τους».

«Μπορώ μόνο να επαναλάβω ότι η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία σέβεται την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ads

Εξάλλου, «ενωμένη» ευρωπαϊκή απάντηση στις μαζικές προσφυγικές ροές που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. ζήτησαν η κ. Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν την συνάντησή τους στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό.