Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο οποίος συγκέντρωσε δικά του δείγματα κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας,  επιβεβαιώνει τα βρετανικά ευρήματα στην υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ.  Ωστόσο, δεν επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στη Ρωσία και δεν επιβεβαιώνει τη ρωσική προέλευση του νευροπαραλυτικού παράγοντα με την οποία φέρεται να δηλητηριάστηκε  ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας  και η κόρη του Γιούλια, στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Ads

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης από τα εργαστήρια περιβαλλοντικών και βιοϊατρικών δειγμάτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό (OPCW)  δείχνουν ουσία «υψηλής καθαρότητας», κάτι που «ενισχύει  τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης ότι εμπλέκεται ένα κράτος».

Τo ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS,  μετέδωσε ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα των Βρετανών ερευνητών, ωστόσο δεν μπόρεσε να εντοπίσει την προέλευση της ουσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το βρετανικό δίκτυο BBC, μεταδίδει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δεν κατονομάζει την πηγή μόλυνσης ως τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, αν και επισημαίνει  ότι  η εν λόγω ουσία διακρίνεται για τον «υψηλό βαθμό καθαρότητας».

Ads

Η Γιούλια Σκριπάλ, η οποία βγήκε από το νοσοκομείο τη Δευτέρα, απορρίπτει κάθε προσφορά βοήθειας από τη ρωσική πρεσβεία ενώ τονίζει ότι ο πατέρας της παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ