Με μικρές προσδοκίες ξεκινά ένα ακόμη κρίσιμο δεκαήμερο για το Κυπριακό - ένα δεκαήμερο που θα κλείσει με το γνώριμο σκηνικό της Γενεύης και την πενταμερή «υπ’ αριθμόν 2» στην Ελβετία στις 28 Ιουνίου.

Η σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ έδωσε την ευκαιρία για μια πρώτη ανίχνευση από την κυβέρνηση των προθέσεων της Άγκυρας, οι οποίες είναι και καθοριστικές ως προς την έκβαση που θα έχει και η νέα απόπειρα εξεύρεσης λύσης, ενώ σαφέστερο στίγμα αναμένεται αύριο με την άφιξη στην Ελλάδα και του ειδικού  διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε.

Τα μηνύματα ωστόσο, μέχρι στιγμής, και από την Άγκυρα και από τη Λευκωσία κρατούν τον πήχη μάλλον χαμηλά. Όπως, δε, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές εάν η Τουρκία δεν κάνει βήματα πίσω στις θέσεις της για τα κρίσιμα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, τότε και η «δεύτερη Γενεύη» δεν θα αποδώσει τίποτε περισσότερο από το να επαναβεβαιώσει το αδιέξοδο.

Το γήπεδο της Τουρκίας δείχνει, άλλωστε, σταθερά τις τελευταίες ημέρες και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ζητώντας της να δείξει ειλικρινή βούληση προσέγγισης τόσο στα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων, όσο και στα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών. «Είναι η ώρα της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύπριος πρόεδρος, ο οποίος την Πέμπτη θα συναντηθεί και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι και στα δυο μέτωπα - εγγυήσεις και εδαφικές αναπροσαρμογές -  όλα εξαρτώνται από τη βούληση της Τουρκίας. Ειδικά δε για τη  διάσκεψη της Ελβετίας επεσήμανε ότι οι συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οφείλουν να εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. «Θέλω να καθησυχάσω τον λαό», είπε, «ότι γνωρίζω τις γραμμές και τα περιθώρια, όπως επίσης γνωρίζω και την ανάγκη διασφάλισης της υλοποίησης όσων θα συμφωνηθούν». 

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη διάσκεψη της Ελβετίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτή δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με το μόνο θέμα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί: Την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ερωτηθείς εάν την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και παράλληλη συζήτηση επί των υπολοίπων θεμάτων, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. 

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει επίσης συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ την Τετάρτη θα συζητήσει τις εξελίξεις και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

Σήμερα στην Λευκωσία κατατέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο και κοινό έγγραφο  για τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων από το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το έγγραφο κατατέθηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, και αίτημα των τριών κομμάτων είναι να  κατατεθεί το εν λόγω έγγραφο σαν πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ελβετία και κατά τις πληροφορίες ζητά σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.