Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, βάσει της ελληνικής πρότασης και του κειμένου Βαρουφάκη, κατέληξαν σε συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου εξετάστηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση, η οποία τελικά θα είναι τετράμηνη. Διαβάστε αναλυτικά τί προβλέπει η συμφωνία. 

Ads

Από το πρωί της Παρασκευής καταγράφεται ένα μπαράζ διαβουλεύσεων και τριμερών – τετραμερών συναντήσεων, με τη συμμετοχή των θεσμών, για να επιτευχθεί η σύγκλιση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Αξιωματούχοι κατά την είσοδό τους στο Eurogroup δήλωναν συγκρατημένα αισιόδοξοι για συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο και την περιπλοκότητα της συνεδρίασης και των διαπραγματεύσεων. 

Η ώρα έναρξης του Eurogroup συνεχώς άλλαζε (ενδεικτικά το κανάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ώρα της συνεδρίασης ανέφερε “Άγνωστή”)  λόγω των εναλλάξ συναντήσεων των Ντράγκι – Λαγκάρντ – Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας. Σημειώνεται πως προηγήθηκε μια κοινή συνάντηση με τους Λαγκάρντ – Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη – Σόιμπλε. Οι επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσήλθαν στη συνεδρίαση χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Βάσει πληροφοριών αλλά και επίσημων δηλώσεων το κλίμα στο Eurogroup είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, καθώς η ελληνική αποστολή φαίνεται πως έχει υποστηρικτές, κυρίως τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ και άλλοι υπουργοί Οικονομικών έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους για εξεύρεση λύσης μετά την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για παράταση. Θετική ήταν και η Κομισιόν. Η Γερμανία αν και αρχικά απέρριψε την ελληνική πρόταση, στη συνέχεια ανακοίνωσε πως την αποδέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση.

Συνεχής Ενημέρωση

– Στη δημοσιότητα η συμφωνία για τετράμηνη παράταση. Διαβάστε αναλυτικά. 

Ads

– Έκλεισε η συμφωνία για τετράμηνη παράταση. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

– “Προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε” έγραψε ο Μοσκοβισί στο Twitter

– Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως βρισκόμαστε κοντά σε πολιτική συμφωνία, η οποία προβλέπει την τετράμηνη παράταση του προγράμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, τη Δευτέρα η Αθήνα καλείται να υποβάλλει υπόμνημα με διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

– Συμφωνία επί του κειμένου επιτεύχθηκε στο Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό τί μορφή έχει η συμφωνία.

– Οι δηλώσεις αξιωματούχων κατά την είσοδό τους στο Eurogroup

– Ένα παράρτημα που δίνει διευκρινήσεις, προστίθεται, σύμφωνα  με τελευταίες πληροφορίες, στο κείμενο Βαρουφάκη με το οποίο η Ελλάδα ζητά την παράταση της δανειακής σύμβασης. Το κείμενο αυτό φέρεται ότι θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στο Eurogroup 

– «Το αίτημα της Ελλάδας για παράταση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μπορεί να τελειοποιηθεί» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις Ντε Γκίντος προσερχόμενος στο Eurogroup. «Ελπίζω ότι μαζευτήκαμε σήμερα για να πετύχουμε συμφωνία… Ο χρόνος τελειώνει. Χρειάζεται να κερδίσουμε χρόνο, αλλά εντός του πλαισίου των κανονισμών» δήλωσε και πρόσθεσε: «Η ακεραιότητα της Ευρωζώνης και η μη αναστρεψιμότητα του ευρώ είναι θεμελιώδεις αξίες. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό». 

– «Αναγκαία και εφικτή» θεωρεί τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

– Την επιθυμία για μια γρήγορη λύση στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Εκτίμησε παράλληλα πως η εσπευσμένη απόρριψη από μέρους του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της πιο πρόσφατης ελληνικής πρότασης ήταν «υπερβολική».

– «Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία μετά τις συνομιλίες με τους βασικούς «παίκτες» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που πάντως χαρακτήρισε περίπλοκο το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση το Εurogroup. «Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό»,  πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέφερε πως «είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις αυτές».  «Είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το μέλημά μας και εργαζόμαστε γι αυτό», δήλωσε. Ερωτηθείς αν πρόκειται να “αποχαιρετήσει την Ελλάδα από το Ευρώ «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το ζητούμενο «δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη αλλά με εξεύρεση λύσεων που θα βασίζονται στην αξιοποπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

– «Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε άσπρο καπνό» είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά την τετραμερή συνάντηση με τους Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι έγιναν πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις και τόνισε ότι έχουμε διανύσει τα τέσσερα πέμπτα του δρόμου. Οι εταίροι θα πρέπει να μας συναντήσουν όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο, τόνισε.

– Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα τις εξελίξεις  γύρω από την Ελλάδα. Ο Ρέντσι μιλώντας στη δημόσια ιταλική τηλεόραση Rai, υπογράμμισε πως «δεν μπορούν κάποιοι να φέρονται σαν να μην κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές». 

– Το ενδεχόμενο ενός Grexit που επανέρχεται μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων στο παρά πέντε του Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι. «Δε γνωρίζω να υπάρχουν σενάρια για Grexit, η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θα παραμείνει» ήταν η δήλωση του Ολάντ ενώ η Μέρκελ πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».

– Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε όλα τα βήματα που μπορούσε να κάνει, στο δρόμο που οδηγεί σε μία κοινή επωφελή συμφωνία με τους εταίρους της, εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα για επιπλέον περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη κι ότι αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί θα είναι για λόγους «τιμωρίας».