Πολιτικό ντόμινο στη Βρετανία και τριγμούς στη Ντάουνινγκ Στρητ απειλεί να προκαλέσει η, καθυστερημένη, ομολογία Κάμερον ότι «επωφελήθηκε» από την off shore εταιρεία που διατηρούσε στον Παναμά ο πατέρας του – μια εταιρεία, από τις χιλιάδες που έφεραν στο φως τα Panama Papers.

Ads

Μετά από τρεις μέρες αμήχανης άμυνας και ημι-διαψεύσεων από την Ντάουνινγκ Στρητ, ο βρετανός πρωθυπουργός αναγνώρισε, δια τηλεοράσεως, χθες το βράδυ πως είχε και ο ίδιος στην κατοχή του μετοχές του επενδυτικού fund που διατηρούσε ο – εκλιπών πλέον – πατέρας του στον Παναμά. Όπως είπε, πούλησε τις μετοχές αυτές έναντι 31.500 λιρών το διάστημα ακριβώς πριν γίνει πρωθυπουργός, το 2010.

Η ομολογία του Ντέηβιντ Κάμερον έγινε σε έκτακτη εκπομπή του ITV και σε συνέντευξη που παραχώρησε ο βρετανός πρωθυπουργός στον Ρόμπερτ Πέστον.

Οικογενειακή υπόθεση…

Στη συνέντευξη, ο Κάμερον είπε ότι μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers πέρασε «δύσκολες μέρες» και δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του Σαμάνθα κατείχαν μετοχές της offshore Blairmore Investment Trust του Παναμά.

Ads

Οι εν λόγω μετοχές πουλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 και του άφησαν κέρδος 19.000 λιρών, ενώ όπως δήλωσε ο Ντέηβιντ Κάμερον πλήρωσε φόρο εισοδήματος για το μέρισμα που λάμβανε.  Είπε ακόμη ότι πούλησε τη συμμετοχή του πριν εισέλθει στη Ντάουνινγκ Στρητ, διότι «δεν ήθελα κανείς να πει πως έχω άλλη ατζέντα ή αντικουρόμενα συμφέροντα».

Η συνέντευξη Κάμερον, ωστόσο, φαίνεται πως αντί να αναχαιτίσει, επιτείνει την πολιτική θύελλα που προκάλεσαν στη Βρετανία τα Panama Papers.
 
Παραίτηση Κάμερον ζητά βουλευτής των Εργατικών

‘Ηδη, ο βουλευτής των Εργατικών Τζον Μαν ζήτησε χθες το βράδυ την παραίτηση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι επιχείρησε «συγκάλυψη και παραπλάνηση» γύρω από την υπόθεση, η χθεσινοβραδυνή ομολογία αποτελεί σήμερα πρωτοσέλιδο σε όλες τις μεγάλες βρετανικές εφημερίδες και ο Κάμερον δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τη στάση που τήρησε τις πρώτες μέρες μετά τις αποκαλύψεις.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η χθεσινοβραδυνή συνέντευξη ήταν η πέμπτη κατά σειρά απόπειρα, να δοθούν εξηγήσεις από τον βρετανό πρωθυπουργό και το επιτελείο του μέσα στο τελευταίο τετραήμερο.
 
Το σήριαλ των «διαψεύσεων»

Αρχικά, η Ντάουνινγκ Στρητ υποστήριξε πως η offshore του πατέρα Κάμερον αποτελούσε «προσωπικό ζήτημα». Στη συνέχεια ο ίδιος ο Ντέηβιντ Κάμερον δήλωσε «δεν υπάρχουν μετοχές, δεν υπάρχουν offshore trusts, δεν υπάρχουν offshore επενδύσεις». Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπός του διευκρίνιζε: «Ο πρωθυπουργός, η σύζυγος και τα παιδιά του δεν επωφελούνται από οποιεσδήποτε offshore επενδύσεις».

Και στη συνέχεια, στην τέταρτη κατά σειρά παρέμβαση, η Ντάουνινγκ Στρητ ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν offshore trusts ή funds από τα οποία η οικογένεια μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για το παρελθόν.

Τα οποία ερωτήματα, απάντησε τελικά ο Κάμερον με τη χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη…