Μια εντυπωσιακή εξέλιξη των ολλανδικών εκλογών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των όσων προηγήθηκαν μεταξύ Ολλανδίας – Τουρκίας, ήταν η εκλογή για πρώτη φορά του νέου κόμματος Denk.

Ads

Είναι ένα κόμμα με ιδρυτές τρία πρώην μέλη του Εργατικού Κόμματος, όλα τουρκικής καταγωγής. Θα είναι το μόνο εθνοτικό κόμμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι είναι η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στην Ολλανδία. Υπάρχουν περίπου 400.000 πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς Τούρκοι μετανάστες στη χώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες Ολλανδία και Τουρκία βρέθηκε εν μέσω διπλωματικού πολέμου. 

Ads

Οι Ολλανδοί απαγόρευσαν στον υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στη χώρα για να λάβει μέρος σε εκδήλωση υπέρ του Ερντογάν, εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αύξηση των εξουσιών του. 

Απέλασαν μάλιστα Τουρκάλα υπουργό που βρέθηκε στο Ρότερνταμ για τον ίδιο λόγο. Αυτό προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που απειλεί την Ολλανδία με κυρώσεις και την κατηγορεί για ναζιστική και φασιστική συμπεριφορά. 

Αρκετοί εκτίμησαν ότι οι κινήσεις αυτές της ολλανδικής κυβέρνησης είχαν ως στόχο να ανακόψουν το ρεύμα του ακροδεξιού Βίλντερς και του αντι-ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος του. 

Τελικά στις ολλανδικές εκλογές παρατηρήθηκε, πρώτον, μεγάλη συμμετοχή. Στις κάλπες προσήλθαν το 81% του εκλογικού πληθυσμού. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων και εκτιμάται ότι αρκετοί έσπευσαν τις κάλπες για να ανακόψουν τον Βίλντερς που προεκλογικά ερχόταν πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις. 

Αυτό συνέβη, με τον Βίλντερς πάντως να τερματίζει δεύτερος κι όχι χαμηλότερα. Πρώτο ήρθε το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ενώ το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ καταποντίστηκε. 

Οι φετινές εκλογές μπορεί να δώσουν στην Ολλανδία την πιο κατακερματισμένη κυβέρνηση στην ιστορία της. 

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες ή μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ο κυβερνητικός συνασπισμός που θα σχηματιστεί θα είναι εύθραυστος. 

Στο Βέλγιο, το οποίο έχει ένα παρόμοιο πολιτικό σύστημα με αυτό της Ολλανδίας, την τελευταία φορά χρειάστηκε σχεδόν ενάμιση χρόνος για να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010.