Σημαντικές απώλειες καταγράφονται για την κυβέρνηση της Ολλανδίας, βάσει των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών, γεγονός που σημαίνει πως στο εξής θα χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στη Γερουσία για να περάσει νόμους. Όπως σημειώνει το Associated Press οι τοπικές εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι θα επιλέξουν τη νέα Γερουσία στις 26 Μαΐου.

Ads

Το αποτέλεσμα, μια «τιμωρία»  – όπως αναφέρεται – στα μέτρα λιτότητας που προώθησε η κυβέρνηση, χαρακτηρίστηκε ως «απογοητευτικό» από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε: «Ζητήσαμε πολλά από τους πολίτες τα τελευταία χρόνια, κάτι που ήταν αναπόφευκτο καθώς αναλάβαμε εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης».

Πάντως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει πριν τη διεξαγωγή των εκλογών πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της, αψηφώντας το αποτέλεσμα, και δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η συγκυβέρνηση του Λαϊκού και Εργατικού Κόμματος πλήρωσε στην κάλπη το πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσε τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τo exit poll που διενεργήθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS, το Λαϊκό Κόμμα του Ρούτε έχασε 3,8 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Η Κεντροδεξιά με βάση αυτές τις εκτιμήσεις χάνει 4 από τις 16 έδρες που κατείχε. Για τον κυβερνητικό εταίρος της, το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η απώλεια είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς το ποσοστό του μειώθηκε κατά 7,3 μονάδες, που αντιστοιχεί σε απώλεια 6 εδρών από τις 14.

Ads

«Ζητήσαμε πολλά από τους πολίτες τα τελευταία χρόνια, κάτι που ήταν αναπόφευκτο καθώς αναλάβαμε εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «τώρα θα είναι δύσκολο να πιέσει για μεταρρυθμίσεις».