Σε αδιέξοδο περιήλθαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία, μετά το άκαρπο Σαββατοκύριακο «περισυλλογής» που δόθηκε στους νικητές των βουλευτικών εκλογών της 15ης Μαρτίου.

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά από δύο μήνες δύσκολων διαβουλεύσεων, οι προσπάθειες να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που επικράτησε των αντιπάλων του εξασφαλίζοντας 33 έδρες, και άλλων τριών κομμάτων, κατέληξαν σε αποτυχία την περασμένη εβδομάδα.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις συμμετείχε το κόμμα των Πρασίνων GroenLinks, το οποίο υπό την ηγεσία του νεαρού Γέσε Κλάφερ κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των εδρών από 4 σε 14. Οι αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες ότι θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

Με το VVD, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDA (19 έδρες) και οι προοδευτικοί του D66 (επίσης 19 έδρες) αναζητούν ένα τέταρτο κι ενδεχομένως ένα πέμπτο κόμμα για να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη κάτω Βουλή, που μετρά 150 έδρες.

Ads

«Δεν υπάρχει παρά μόνο μία πιθανή πλειοψηφία στο τραπέζι, που δεν έχει απορριφθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα» δήλωσε η Εντίτ Σίπερς, η πολιτική αξιωματούχος που επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.