Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα υποδεχθεί τους πρόσφυγες που της αναλογούν ενώ πρότεινε τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνάντησης για το προσφυγικό στο Παρίσι.

Ads

«Ναι», η Γαλλία θα υποδεχθεί τη μερίδα των προσφύγων που της αναλογεί και που σύμφωνα με την Κομισιόν ανέρχονται στις 24.000, ξεκαθάρισε σε σημερινή του συνέντευξή τύπου ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ επισήμανε πως η παροχή πολιτικού ασύλου θα πρέπει να βασίζεται σε έναν «μόνιμο και υποχρεωτικό μηχανισμό».

Μάλιστα υπογράμμισε την έννοια του υποχρεωτικού στέλνοντας μήνυμα σε όσες χώρες απορρίπτουν τον μηχανισμό των ποσοστώσεων. Παράλληλα σημείωσε πως έχει συμφωνήσει ήδη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για τις  βασικές αρχές ενός μηχανισμού διαμοιρασμού των προσφύγων μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρεύματα μεταναστών προέρχονται και από πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, με τις οποίες θα πρέπει «να έχουμε μια από κοινού πολιτική ανάπτυξης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρότεινε μια διεθνή συνάντηση στο Παρίσι για το προσφυγικό.

Ads

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, δήλωσε πως η Γαλλία έχει αποφασίσει αλλαγή στην στρατηγική της. «Από αύριο θα ξεκινήσουν πτήσεις αναγνώρισης πάνω από το έδαφος της Συρίας», ανέφερε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πληγούν εκεί στόχοι του Ισλαμικού κράτους.

Πάντως, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε την ιδέα αποστολής χερσαίων στρατευμάτων χαρακτηρίζοντάς τη «μη ρεαλιστική» και αποκλείοντας παράλληλα το να δοθεί ή όποια δυνατότητα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ ελ Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία. Όπως διευκρίνισε, διεξάγονται συζητήσεις με τη Ρωσία για την εξεύρεση λύσης.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν αναμένεται την Τετάρτη να ανακοινώσει τις νέες προβλέψεις για τον αριθμό προσφύγων τους οποίους θα πρέπει να υποδεχθεί κάθε μία από τις 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε., ώστε να μετακινηθούν 160.000 αιτούμενοι ασύλου από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Οι ακριβείς αριθμοί θα ανακοινωθούν την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από τη Γερμανία αναμένεται να ζητηθεί να αναλάβει επιπλέον 31.443 πρόσφυγες, ενώ η Γαλλία συμφώνησε στους 24.031. Η Επιτροπή πρόσθεσε ακόμη την Τουρκία και άλλα κράτη των Βαλκανίων, τα οποία δεν είναι μέλη της Ε.Ε., στη λίστα των ασφαλών χωρών, γεγονός που θα κάνει δυσκολότερη για τους πολίτες τους τη μετανάστευσή τους στα 28 κράτη – μέλη της Ένωσης.