Σε διάγγελμά του μετά τη συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

Ads

«Πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις», ανέφερε. Ο Ολάντ σημείωσε πως αυτή τη θέση θα υποστηρίξει και ενώπιον των ομόλογών του στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές, στις οποίες σημειώθηκε εκτόξευση των ποσοστών των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων. «Είμαι Ευρωπαίος, είναι καθήκον μου να μεταρρυθμίσω τη Γαλλία και να επαναπροσδιορίσω τον προσανατολισμό της Ευρώπης» δήλωσε ο Ολάντ

Τη Δευτέρα, μια ημέρα μετά τη συντριβή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας και τη νίκης της ακροδεξιάς της Μαρί Λε Πεν, στο προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις με τη συμμετοχή των σημαντικότερων υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης, όπως των Οικονομικών, των Εσωτερικών, των Εξωτερικών και των ευρωπαϊκών υποθέσεων. 

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δήλωσε «έκπληκτη» και «απογοητευμένη» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή της για το «σταθερό αποτέλεσμα» του Λαϊκού Κόμματος με επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας και υποψήφιο για την Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

Πρόσθεσε πως η απάντηση στην άνοδο των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστών είναι η ενίσχυση της οικονομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη. «Εναπόκειται στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να κερδίσουν πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους», τόνισε. 

Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των «28» κρατών μελών της Ευρώπης προσέρχονται το βράδυ της Τρίτης σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις πρώτες ζυμώσεις σχετικά με την εκλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα προηγηθεί συνεδρίαση των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο αρχηγών.