Θα πρέπει «να υπάρξει μία επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ads

«Όποια κι αν είναι η απάντηση των βρετανικού λαού […] θα πρέπει να υπάρξει μία [ουσιαστική] επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά όχι άλλη μια επανεκκίνηση, όχι άλλο ένα σχέδιο» δήλωσε ο Ολάντ, ο οποίος θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι μία μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη, αναπόφευκτα, θα αλλάξει όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της βρετανικής ψηφοφορίας» υπογράμμισε ο Ολάντ.

«Βέβαια εύχομαι ότι, αύριο [Παρασκευή] το πρωί, θα μάθουμε ότι έχουν μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή εκεί είναι η θέση τους, επειδή η Βρετανία είναι μία ευρωπαϊκή χώρα λόγω γεωγραφίας, λόγω ιστορίας, λόγω των αξιών που πρεσβεύει αυτή η χώρα, λόγω των δεσμών που έχουμε μαζί της» υπογράμμισε.

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης που θα μπορεί «να διασφαλίζει καταρχήν την προστασία, την ασφάλεια, την άμυνά της» και την επιτήρηση των συνόρων της «ώστε να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε αυτό που βιώσαμε με το προσφυγικό».

Ευχήθηκε επίσης να υπάρξει μια Ευρώπη «ικανή να καθορίσει το βιομηχανικό τεχνολογικό, πανεπιστημιακό, επιστημονικό μέλλον της» και που θα διαθέτει «πιο απλούς, πιο γρήγορους θεσμούς» και «ενισχυμένη συνεργασία» μεταξύ των χωρών μελών που επιθυμούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα.