«Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων» δήλωσε την Παρασκευή Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, λίγα 24ωρα μετά από ανάλογη προαναγγελία του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ads

«Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα, σε ομιλία του στην Άγκυρα σε συνέδριο για το Κυπριακό με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος», ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι ιστορικό και νομικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι με αυτή την αντίληψη πρέπει να προσεγγιστεί και το θέμα των Βαρωσίων (Αμμόχωστος).

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι ως αποτέλεσμα της καταγραφής που έγινε από το ψευδοκράτος με τη στήριξη και της Τουρκίας,  διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία τους τα οικόπεδα είναι περιουσίες των ευαγών ιδρυμάτων, κάτι που ήδη το γνώριζαν άλλωστε, όπως είπε. «Αυτά τα οικόπεδα των ευαγών ιδρυμάτων είχαν μεταβιβαστεί παράνομα περί τα 1950 επί αγγλοκρατίας σε άτομα. Στα αρχεία υπάρχουν τα έγγραφα αυτών των παρανομιών», υποστήριξε. Ο Φουάτ Οκτάι πρόσθεσε ότι «η κλειστή πόλη των Βαρωσίων υπό το φως ιστορικών εγγράφων θα ανοίξει για χρήση διασφαλίζοντας την επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο».

Ads

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε «θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν θα κλείσουμε τα μάτια στις μονομερείς προσπάθειες της Ε/κ πλευράς η οποία νομίζει πως είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης των φυσικών πηγών της υφαλοκρηπίδας του νησιού”, προσθέτοντας ότι “στο πλαίσιο της επιχείρησής “Μεσόγειος”, είμαστε στην ανατολική Μεσόγειο με την ατσάλινη θέλησή μας».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι ταιριάζει στους συνιδιοκτήτες του νησιού Τ/Κ το καθεστώς της μειονότητας. Ούτε θα το επιτρέψουμε αυτό, ούτε και ο ‘τ/κ λαός’ θα το επιτρέψει αυτό», ανέφερε.

Ηχηρή απάντηση από Κύπρο

Ηχηρή αντίδραση στους τουρκικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα της Αμμοχώστου ετοιμάζει η Κύπρος.

Βασισμένη πάνω σε συγκεκριμένους άξονες και δράσεις, η Λευκωσία θα κινηθεί το προσεχές διάστημα προς την αντιμετώπιση των προκλητικών σχεδιασμών της Άγκυρας στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, η Λευκωσία θα έχει ως προμετωπίδα δράσης τις αναφορές του ψηφίσματος 550 των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι όποιες απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους είναι απαράδεκτες και ζητείται η μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα, στο ψήφισμα 550 έκανε αναφορά και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζουρίκ.

«Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση» λέει ο ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ότι παρακολουθούν το θέμα αλλά δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα.

Η αναφορά αυτή, οδηγεί τη Λευκωσία στο συμπέρασμα ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα εγείρει το θέμα κατά την επικείμενη συνάντηση του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θεωρείται δεδομένο ότι κατά τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη θα εγείρουν σε κάθε επίπεδο και με έμφαση το ζήτημα των νέων προκλήσεων της Τουρκίας τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το πρόγραμμα των επαφών τους το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και άλλους εκπροσώπους χωρών ή οργανισμών.