Στο ενδεχόμενο κόστος μίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από τον κορμό του Ισπανικού κράτους υπογραμμίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais, επισημαίνοντας πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκείνοι που θα πληγούν οικονομικά περισσότερο από μία τέτοια κίνηση θα είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής και όχι η μεσαία τάξη.

Ads

Όπως τονίζει στο κύριο άρθρο της στο οικονομικό της τμήμα η εφημερίδα, «επί χρόνια, οι αυτονομιστές υπόσχονταν την Γη της Επαγγελίας στους Καταλανούς. Μόνο και μόνο η ανακοίνωση της αυτονόμησής προκάλεσε στην Καταλονία τη δεινότερη θεσμική και κοινωνική κρίση από τον Εμφύλιο Πόλεμο και προκάλεσε οικονομικό χάος. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι αυτονομιστές αισθάνονται πως βαδίζουν πάνω σε μία παγωμένη λίμνη, που έχει αρχίσει να θρυμματίζεται και δεν μπορούν να κρύψουν τον πανικό που σχηματίζεται στα πρόσωπά τους».

«Ο κύριος κίνδυνος για μία (τοπική) οικονομία με μεγάλο εξωτερικό χρέος, αξιολόγηση στο επίπεδο “σκουπίδια” και χωρίς πρόσβαση σε εξωτερικό δανεισμό ήταν πάντοτε η οικονομική αστάθεια. Οι καταλανικές τράπεζες επέζησαν δύο παγκοσμίων πολέμων, ενός εμφυλίου, της μεταπολεμικής περιόδου, της πετρελαϊκής κρίσης, του στασιμοπληθωρισμού, της κατάρρευσης μεγάλων επιχειρήσεων, τη φούσκα των κατασκευών, την κατάρρευση της Lehman Bros, την ελληνική κρίση και την κρίση στην Ιρλανδία, τη διάσωση των τραπεζών από την ΕΕ το 2012», υποστηρίζει στο κύριο αυτό άρθρο της η El Pais.