Έξι νεκροί και πολλές δεκάδες τραυματιών, εκ των οποίων οι 48 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της χθεσινοβραδινής τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο του Λονδίνου, όταν φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στην διάσημη Γέφυρα της βρετανικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια οι επιβαίνοντες σε αυτό μαχαίρωσαν περαστικούς στη γειτονική αγορά Μπόροου.

Ads

Νεκροί από αστυνομικά πυρά έπεσαν και οι τρεις δράστες. Μάρτυρες αναφέρουν ότι το φορτηγάκι κινούνταν με τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα την ώρα και πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ανέβηκε πάνω στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε. Οι επιθέσεις υπολογίζεται να μην κράτησαν περισσότερο από περίπου 8 λεπτά.

Τουλάχιστον δύο Γάλλοι είναι μεταξύ των τραυματιών, ενώ ένας εκ των οποίων σοβαρά. Ένας άνδρας από τη Νέα Ζηλανδία που τραυματίστηκε στην επίθεση βρίσκεται σε τεχνητό κώμα, αφού τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στομάχι.

Το Ισλαμικό Κράτος έστειλε νωρίτερα το Σάββατο ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, καλώντας τους οπαδούς του να εξαπολύσουν επιθέσεις με φορτηγά, μαχαίρια και κάθε είδους όπλο εναντίον των «Σταυροφόρων» κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Ads

Το Συντηρητικό και το Εργατικό κόμμα ανέστειλαν για σήμερα τις προεκλογικές δράσεις τους. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προεδρεύει σήμερα του συμβουλίου Cobra, του αρμόδιου συμβουλίου για καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, ενώ η σημαία στην πρωθυπουργική κατοικία στον Ντάουνινγκ Στριτ κυματίζει μεσίστια.

Στις συνεδριάσεις αυτές λαμβάνουν μέρος κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι η «φρικτή εξέλιξη» που καταγράφηκε στο Λονδίνο, θεωρείται από τις αρχές μια τρομοκρατική ενέργεια. Η έρευνα «εξελίσσεται ραγδαία», συνέχισε η Μέι. «Θέλω να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου στην αστυνομία και τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που βρίσκονται επιτόπου. Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε αυτούς που πιάστηκαν σ’ αυτά τα φοβερά γεγονότα».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε «βάρβαρα και σοκαριστικά», τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Λονδίνου. «Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα και στις οικογένειές τους. Ευχαριστίες στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας», έγραψε ο Κόρμπιν, στο Twitter.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν καταδίκασε τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για μια «εσκεμμένη και θρασύδειλη» ενέργεια, ενώ τάχθηκε κατά της αναβολής των εκλογών, όπως ζητούν πολίτες.