Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις εκλογές του Δεκεμβρίου στην Ισπανία καθώς οι κάλπες του Ιουνίου δεν φαίνεται να λύνουν το κυβερνητικό αδιέξοδο. Οι Σοσιαλιστές έκλεισαν σήμερα για άλλη μια φορά την πόρτα του συνασπισμού στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, γράφοντας τους τίτλους της αρχής σε ένα σίριαλ που αναμένεται να έχει πολλά ακόμα επεισόδια…

Ads

«Θα ψηφίσουμε κατά του Μαριάνο Ραχόι ως υποψήφιου πρωθυπουργού», δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο η Ισπανία να δει έναν μεγάλο συνασπισμό μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Με τα σημερινά δεδομένα το ΡΡ δεν έχει στήριξη από κανέναν. Με τα σημερινά δεδομένα το PSOE επιβεβαιώνει την αρνητική του ψήφο στον Ραχόι. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να έχει τη στήριξή μας για μεγάλο συνασπισμό. Το PSOE θα κάνει ακριβώς αυτό που έκανε και το Λαϊκό Κόμμα, όταν εγώ ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης», είπε συγκεκριμένα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών.

Υπογράμμισε ωστόσο πως θα κάνει οτιδήποτε για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών.

Ads

Ηδη οι Σοσιαλιστές είχαν δηλώσει ότι θα πουν «όχι» στον Ραχόι αν επιχειρήσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Αυτή ήταν η απόφαση της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), του οργάνου που «καθορίζει την στρατηγική των συμμαχιών» και το οποίο συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο.

Η συνάντηση έγινε αυτή τη φορά σε καλύτερο κλίμα με τον Μαριάνο Ραχόι να δίνει το χέρι του στον Πέδρο Σάντσεζ. Υπενθυμίζεται ότι στη διερευνητική συνάντηση που οι δύο ηγέτες είχαν τον περασμένο Φεβρουάριο αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Σάντσεθ για μια χειραψία και προτίμησε να… κουμπώσει το σακάκι του.

Στρίβειν δια της αποχής… οι Ciudadanos

Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντηση του Ραχόι με τον ηγέτη των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα. Ο Άλμπερτ Ριβέρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απόσχει από την ψηφοφορία το κόμμα του, ώστε να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ραχόι.

«Όλοι πρέπει να κάνουμε λίγο πίσω σε κάτι. Πρέπει να αποκτήσουμε κυβέρνηση. Και αν εμείς δεν είμαστε εντός, έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε τα μεγάλα θέματα» δήλωσε ο Ριβέρα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Τι μέλλει γενέσθαι

Σημειώνεται ότι στην Ισπανία η κυβέρνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης και η διαδικασία εξελίσσεται σε δύο ή τρία στάδια.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην πρώτη ψηφοφορία το κόμμα που ζητά να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του 50% + 1 των ψήφων, δηλαδή 176.

Αν δεν τα καταφέρει, έχει δικαίωμα να πάει σε άλλες δύο ψηφοφορίες, όπου χρειάζεται πια σχετική πλειοψηφία: αρκεί να συγκεντρώσει περισσότερες θετικές ψήφους από ό,τι αρνητικές.

Βασική σημασία έχει ποιες πολιτικές δυνάμεις θα επιλέξουν την αποχή. Γι’ αυτό και ο Ραχόι προσπαθεί να πείσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Βουλή, να απόσχει από την ψηφοφορία, πράγμα που επίσης αρνείται.

Στην πρώτη ψηφοφορία που θα γίνει -πιθανότατα στις 27 Ιουλίου- ο Ραχόι θα αποτύχει, καθώς δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις 176 έδρες που είναι η απόλυτη πλειοψηφία.

Η αποχή των Ciudadanos με τις 32 έδρες δεν είναι ωστόσο αρκετή για να πάρει τη σχετική πλειοψηφία το Λαϊκό Κόμμα σε μια δεύτερη ψηφοφορία, καθώς ο Ραχόι έχει 137 έδρες, ενώ απέναντι του έχει 181 βουλευτές (με δεδομένη την αποχή των 32 των Ciudadanos) ή ελαφρώς λιγότερους αν τελικά τον στηρίξουν βουλευτές από μικρά περιφερειακά κόμματα των Καναρίων Νήσων ή της Χώρας των Βάσκων.

Το παζλ των εδρών

Στις εκλογές της 26ης Ιουνίου το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ενισχύθηκε ελαφρά λαμβάνοντας το 33% και 137 έδρες, έναντι 123 το Δεκέμβριο, αλλά συνεχίζει να απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Το Σοσιαλιστικό κόμμα συγκέντρωσε 22,6% και 85 έδρες, οι Unidos Podemos 21,1% και 71 έδρες και οι Ciudadanos 13,05% και 32 έδρες.