Γενική κατακραυγή έχει προκαλέσει, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει η δήλωση του αρχηγού του ακροδεξιού «Κόμματος των Ελευθέρων», Χάιντς Κρίστιαν, ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε έναν εμφύλιο πόλεμο στην Αυστρία».

Ads

Σημειώνεται πως το «Κόμμα των Ελευθέρων», το τελευταίο διάστημα, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως πρώτο κόμμα. «Με το ξέφρενο ρεύμα από ξένους προς τον πολιτισμό μετανάστες της φτώχειας, που διεισδύουν στο κοινωνικό μας σύστημα, κλονίζεται στα θεμέλια του ο κοινωνικός ιστός και αυτό καθιστά μεσοπρόθεσμα όχι απίθανο έναν εμφύλιο πόλεμο».

«Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε δεν είναι πατριώτης», κατήγγειλε μετά την σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

«Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε θεωρεί μεσοπρόθεσμα να μην είναι απίθανος ένας εμφύλιος πόλεμος στην Αυστρία και εξ αυτού εκλαμβάνει την δικαιολόγηση κάθε δυνατού πολιτικού μέσου, και αυτό μάλιστα, την παραμονή της εθνικής εορτής της Αυστρίας», τονίζει στην δήλωσή του ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ads

Ο καγκελάριος, παραπέμποντας στη ρήση του πρώην προέδρου της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου πως «Πατριώτης είναι εκείνος που αγαπά την πατρίδα του, εθνικιστής είναι εκείνος ο οποίος περιφρονεί τις πατρίδες των άλλων», κατέληξε στις δηλώσεις του πως «ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε δεν είναι πατριώτης».

Ο Αυστριακός καγκελάριος κάνει επιπλέον λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις και για επιδίωξη μίας όξυνσης λίγο πριν τις αυστριακές προεδρικές εκλογές (4 Δεκεμβρίου) για να νομιμοποιηθούν βήματα», τα οποία, όπως ο ίδιος αναφέρει, χωρίς να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος, σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται.

Για «παράλογη διατύπωση, σε μία εποχή που, ούτως ή άλλως, είναι παραπάνω από δύσκολη», καταγγέλλει τις θέσεις του αρχηγού της αυστριακής Ακροδεξιάς, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ, προειδοποιώντας πως «με τις θέσεις αυτές προωθούνται επιπλέον εξελίξεις που πολώνουν, την στιγμή που υπάρχει ανάγκη του αντιθέτου».

«Δεν πιστεύω στα αυτιά μου», τόνισε, σχολιάζοντας τις πρωτοφανείς τοποθετήσεις του αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων, ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος 2004 – 2016 της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ -του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου- σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».