Μια μικρή γερμανική πόλη, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, ξυπνάει τους τελευταίους μήνες βλέποντας πρόσφυγες στους δρόμους. Στην Weil am Rhein, μια πόλη 30.000 κατοίκων που απλώνεται στην ανατολική όχθη του Ρήνου, παρατηρείται προσφυγικό κύμα προερχόμενο από την Ελβετία.

Ads

Σύμφωνα με το Russia Today, που επικαλείται τις τοπικές αρχές, μετά το κλείσιμο του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου», οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ψάχνουν νέους δρόμους προς την Γερμανία. ‘Εκτοτε, σχεδόν κάθε νύχτα, η αστυνομία της πόλης συλλαμβάνει δεκάδες μετανάστες που περνούν τα σύνορα από την Ελβετία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια από τις νέες μεταναστευτικές διαδρομές προς τον ευρωπαϊκό βορρά είναι η εξής: Οι πρόσφυγες περνούν στην Ιταλία διασχίζοντας την Μεσόγειο και «ανηφορίζουν» σε όλο το μήκος της την ιταλική χερσόνησο προς την Ελβετία. Εκεί ο συνοριακός έλεγχος δεν είναι τόσο αυστηρός όσο, για παράδειγμα, στα αυστριακά σύνορα, έτσι, οι πρόσφυγες κινούνται προς την Ζυρίχη και μετά προς την Weil am Rhein.

Πηγή στην τοπική αστυνομία λέει ότι η προσφυγική ροή αυξάνεται συνεχώς, και ότι οι πρόσφυγες, τις περισσότερες φορές είναι εξαντλημένοι και χωρίς αποσκευές. Πολλοί κρατάνε στο χέρι τους μόνο ένα χαρτί με τηλεφωνικούς αριθμούς των αρμόδιων αρχών για τους πρόσφυγες.

Ads

Επιπλέον, όπως αναφέρει η αστυνομική πηγή, οι πρόσφυγες δεν έχουν καθόλου χρήματα, αφού τα έδωσαν όλα στους διακινητές.

Όσοι πρόσφυγες έχουν χρήματα πηγαίνουν στην Γερμανία από την Ελβετία με τρένο.

Η Ελβετία έχει από τα πιο αυστηρά συστήματα απόδοσης ασύλου, γι΄ αυτό οι πρόσφυγες συνεχίζουν προς τον βορρά. Το γραφείο Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σημειώνει, ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει προς το παρόν να λάβει μέτρα σε σχέση με τον νέο προσφυγικό «διάδρομο», αφού οι περισσότεροι πρόσφυγες επιμένουν να προσπαθούν από τον παλιό και δοκιμασμένο δρόμο μέσω της Ελλάδας.

Μάλιστα, το γερμανικό υπουργείο δεν θεωρεί καν ότι πρόκειται για νέα διαδρομή. Προσθέτουν, ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι ανήλικοι και πολλές νέες μητέρες που θηλάζουν τα μωρά τους. Ελάχιστοι είναι πάνω από 30 ετών.