Σχεδόν οι μισοί πολίτες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως θα κάνει η Μεγάλη Βρετανία τον Ιούνιο.

Ads

Το 45% πάνω από 6.000 ερωτηθέντων στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία, δήλωσε ότι θέλουν και αυτοί να ψηφίσουν, ενώ το ένα τρίτο θα επέλεγε να εγκαταλείψει την ΕΕ εάν τους δινόταν η ευκαιρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos-MORI, που διεξήχθη μεταξύ 25 Μαρτίου και 8 Απριλίου.

Τα ποσοστά των πολιτών που επιθυμούν έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, σε κάποιες από αυτές τις χώρες κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά όπως αναφέρει το Euractiv, επικαλούμενο το Reuters, στην Ιταλία το ποσοστό ανέρχεται στο 48%, ενώ στη Γαλλία στο 41%. Αντίθετα χαμηλά είναι τα ποσοστά σε Πολωνία και Ισπανία, 22% και 26% αντίστοιχα.

«Οι Ιταλοί, ειδικότερα, ευελπιστούν να έχουν την δική τους ευκαιρία να προσέλθουν στις κάλπες σχετικά με την συμμετοχή τους στην Ένωση, γεγονός που δίνει την αίσθηση ότι, εάν η βρετανική ψήφος τον Ιούνιο διατηρήσει τελικώς την παρούσα κατάσταση, αυτό δεν θα είναι το τέλος των δεινών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Μπόμπι Ντάφι, επικεφαλής κοινωνικής έρευνας της Ipsos-MORI.

Ads

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 49% των ανθρώπων στις οκτώ χώρες θεωρεί ότι η Βρετανία θα ψηφίσει για να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου, υψηλότερο ποσοστό από το 35% που καταγράφεται στο  εσωτερικό της ίδιας της Βρετανίας. Το 51% ανέφερε ότι ένα Brexit θα βλάψει την οικονομία της ΕΕ, ενώ μόνο το 36% πιστεύει ότι θα προκαλέσει ζημιά στην Βρετανία.

Λίγο πάνω από το 20% των ερωτηθέντων και στις εννέα χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, θεωρεί ότι  θα υπάρξει περισσότερη ολοκλήρωση  μέχρι το 2020 σε σύγκριση με το 40% που θεωρεί ότι θα υπάρχει λιγότερη. Μάλιστα, το 48% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η ψηφοφορία για το Brexit τον επόμενο μήνα θα οδηγήσει  και άλλες χώρες, να αποχωρήσουν από το μπλοκ, σε σύγκριση με 18% που διαφωνεί.