Με μια απόφαση, που προκαλεί πολλές αντιδράσεις και ερωτήματα, η Πορτογαλλική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως το σεξ δεν είναι τόσο σημαντικό για τις γυναίκες άνω των 50 ετών και άρα θα πρέπει να είναι μικρότερη η αποζημίωση που δικαιούται αν από αμέλεια γιατρών προκληθεί πρόβλημα στην ομαλότητα της σεξουαλικής τους ζωής.

Ads

Σύμφωνα με την Πορτογαλική Δικαιοσύνη όσο η ηλικία μιας γυναίκας αυξάνεται τόσο θα πρέπει να περιορίζεται η αποζημίωση που θα ζητείται σε περίπτωση ιατρικού λάθους.

Αυτό ήταν, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, το σκεπτικό των Πορτογάλων δικαστών για την υπόθεση μιας 50χρονης της Μαρία Μοράις. Η γυναίκα προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση για σωματικές και ψυχολογικές βλάβες καθώς μετά από χειρουργική επέμβαση προκλήθηκαν σεξουλικά προβλήματα.

Πρωτόδικα το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση, ωστόσο μετά από έφεση αποφασίστηκε η μείωση της αποζημίωσης κατά το ένα τρίτο γιατί «το σέξ δεν είναι τόσο σημαντικό στην ηλικία της».

Ads

Η υπόθεση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, έφτασε τελικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ανέτρεψε την απόφαση της Πορτογαλικής Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για διακρίσεις φύλων και για προκαταλήψεις που παραβιάζουν το δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής,

«Η απόφαση του δικαστηρίου της Λισαβόνας αγνόησε τη σωματική και ψυχολογική σημασία της σεξουαλικότητας για την αυτοεκπλήρωση των γυναικών, καθώς και άλλες διαστάσεις της γυναικείας σεξουαλικότητας. Βασίστηκε δε στη γενική παραδοχή ότι η σεξουαλικότητα δεν είναι τόσο σημαντική για μια 50χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, όσο για κάποια νεότερης ηλικίας. Αυτές οι θεωρήσεις καταδεικνύουν τις προκαταλήψεις που επικρατούν στο δικαστικό σύστημα της Πορτογαλίας», αναφέρεται στην απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε δύο ανάλογες προσφυγές ανδρών για κακή ιατρική πρακτική που τους προκάλεσε σεξουαλικά προβλήματα, τα πορτογαλικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι το γεγονός πως οι άντρες δεν μπορούσαν πλέον να έχουν ομαλές σεξουαλικές σχέσεις αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στην αυτοεκτίμησή τους, προκαλώντας τους «τεράστιο και
ισχυρό ψυχικό σοκ», ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.