Τα νέα δεδομένα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., επί της ουσίας, η διαπραγμάτευση για την παραμονή της, δεν μετατίθεται σε χρόνο μέλλοντα -στο δημοψήφισμα για το οποίο ο Κάμερον είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα διεξάγει έως το τέλος του 2017- αλλά, είναι ήδη «εδώ».

Ads

Η ομιλία Κάμερον στο Λονδίνο, η επιστολή στον Τουσκ

Οι όροι του Ντέιβιντ Κάμερον για μία Βρετανία εντός Ε.Ε. παρουσιάστηκαν σε ομιλία του στο Λονδίνο και περιλαμβάνονται σε επιστολή που έφτασε στα χέρια του Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Βρετανία πρέπει να είναι σε θέση να μειώσει το «πολύ υψηλό όριο» που θέτει η Ε.Ε. για τη μετανάστευση, αν είναι να κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας της ΕΕ στο δημοψήφισμα του.

Ads

Στην επιστολή των έξι σελίδων, ο Κάμερον αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την «κοινή πρόκληση» της μετανάστευσης για να του επιτρέψει να κάνει εκστρατεία «με όλη την καρδιά και την ψυχή του» προκειμένου να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ.

image

Βολές στη Γερμανία

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Κάμερον σημείωσε μεταξύ άλλων,  ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, της οποίας συνταγματικό δικαστήριο αποφαίνεται επί της εγκυρότητας των νόμων της ΕΕ.

«Πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ προασπίζουν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία τους» είπε ο Κάμερον.
«Για παράδειγμα, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου αναφορικά με την τήρηση των βασικών συνταγματικών ελευθεριών και αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στην Ευρώπη. Και επίσης διατηρεί το δικαίωμα αναθεώρησης νομικών πράξεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των δικαστηρίων προκειμένου να ελέγξει ότι παραμένουν εντός του πεδίου αρμοδιοτήτων της ΕΕ, ή έχουν υπερβεί το πλαίσιο. Θα εξετάσουμε πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι τέσσερις όροι

Μιλώντας ενώπιον του Chatham House, ο Κάμερον παρουσίασε τους τέσσερις όρους που θέτει προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει εντός Ε.Ε.

Επισήμανε ότι η Βρετανία επιδιώκει αλλαγές σε τομείς, στους οποίους περιλαμβάνεται προστασία για χώρες μη-μέλη της ζώνης του ευρώ, λιγότερη γραφειοκρατία και ευρύτερη εξουσία στα εθνικά Κοινοβούλια να εξαιρούνται από κοινοτικούς κανονισμούς.

«Ποτέ μην ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει τώρα 28 παλαιά έθνη της Ευρώπης. Αυτή καθαυτή η ποικιλία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης. Η Βρετανία λέει ας πανηγυρίσουμε αυτό το γεγονός, ας αναγνωρίσουμε πως η απάντηση σε κάθε πρόβλημα δεν είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη. Μερικές φορές είναι λιγότερη Ευρώπη» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή εάν η Βρετανία βγει εκτός ΕΕ: «Εάν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δεν θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Άρα λέω στους Ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμε -για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ένωση».

Απάντηση Τουσκ μέσω Twitter

Το μήνυμα του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter ότι η επιστολή Κάμερον παρελήφθη, σημαίνει με απλά λόγια, ότι  η διαπραγμάτευση μπορεί αρχίσει.
Ο Τουσκ γράφει για γύρο διμερών διαβουλεύσεων στην Ε.Ε. και στο Ευρωκοινοβούλιο, ήδη από την επομένη εβδομάδα.

Στη Σύνοδο Κορυφής των «28» στις 17 και 18 Δεκεμβρίου

Ο πρόεδρος της ΕΕ θα διερευνήσει το έδαφος προκειμένου να διακριβώσει τι μπορεί να συζητηθεί και αποφασιστεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής των «28» στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για ορισμένες «εξαιρετικά προβληματικές» απαιτήσεις εκ μέρους του Λονδίνου.
Επισήμανε πως εκ πρώτης όψεως ορισμένα αιτήματα της Βρετανίας μοιάζουν εφικτά, όμως άλλα είναι «εξαιρετικά προβληματικά» και σε αυτά περιλαμβάνεται «η ευθεία διάκριση μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών».