Την ώρα που οι Βρετανοί προσέρχονται στις πιο «αμήχανες» κάλπες στην ιστορία τους, αυτές των ευρωεκλογών, μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες από την εποχή του δημοψηφίσματος για το Brexit, δείχνει να έχει επιστρέψει για τα καλά.

Ads

Για πολλούς ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν ήταν μόνο εκ των βασικών πρωταγωνιστών της καμπάνιας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά αποτελούσε στην πραγματικότητα τον «άτυπο CEO» μιας σκιώδους εταιρίας που είχε στηθεί γύρω από το Brexit. Πολλά είχαν άλλωστε ακουστεί σχετικά με τους πόρους και τις ευρύτερες πηγές χρηματοδότησης της καμπάνιας των Brexiteers, αλλά και για τους πραγματικούς σκοπούς των εμπνευστών της.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω έμειναν στην σφαίρα της συνωμοσιολογίας, ενώ ο ίδιος ο Φάρατζ λίγο καιρό μετά ανακοίνωνε -προς έκπληξη πολλών- την αποχώρησή του από την ηγεσία του ακροδεξιού UKIP αλλά και από το  πολιτικό προσκήνιο, δηλώνοντας πως είχε εκπληρώσει τον στόχο της πολιτικής ζωής του με το Brexit. Η συνέχεια βέβαια απέδειξε πως η εν λόγω αποχώρηση θα ήταν μόνο πρόσκαιρη…

Η προφανής αδυναμία της Τερέζα Μέι (αλλά και του ευρύτερου βρετανικού πολιτικού συστήματος) να διαχειριστεί την υπόθεση του Brexit, έδωσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας να επιστρατευτεί ο Φάρατζ ως «χρυσή εφεδρεία»: Κατήγγειλε τους πάντες πως επιχειρούν «να προδώσουν την ψήφο του βρετανικού λαού» στο δημοψήφισμα του 2016 και ίδρυσε κόμμα. Το όνομά του; Τι άλλο: Brexit.

Ads

Διαβάστε επίσης 
The Times: Παραιτείται την Παρασκευή η Μέι

Το νεοϊδρυθέν κόμμα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πολιτικό μανιφέστο, δεν διαθέτει ενεργά μέλη, ούτε συλλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη ηγεσίας ή πολιτικών θέσεων. Αποκλειστικός στόχος του φαίνεται να είναι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με κάθε κόστος. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, με το πιο υψηλό κόστος, καθώς ο ίδιος ο  Νάιτζελ Φάρατζ έχει ταχθεί ανοιχτά και φανατικά υπέρ είτε ενός σκληρού Brexit είτε ακόμη κι ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Η startup, τα 110 χιλιάδες «μέλη» και η χρηματοδότηση από .. Κρεμλίνο

Οι «σκιές» όμως γύρω από το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική φυσιογνωμία του.

Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Politico, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα σε ό,τι έχει να κάνει τόσο με τη δομή του όσο και με τις πηγές χρηματοδότησης του.

Πίσω λοιπόν από κόμμα του Brexit βρίσκεται μια startup εταιρία, η Brexit Party Limited, η οποία είναι καταχωρημένη στο εταιρικό μητρώο της Βρετανίας. Στο δε καταστατικό της αναφέρεται ότι βασικός σκοπός της είναι «η δημιουργία μια οργάνωσης για την προώθηση καμπάνιας με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ».

Ως διευθυντές της εταιρίας εμφανίζονται ο ίδιος ο Φάρατζ αλλά  και ο φίλος του, επιχειρηματίας και φανατικός Brexiteer Ρίτσαρντ Τράις, ενώ ως εκτελεστικό στέλεχος εμφανίζεται ένα πρώην επιφανές μέλος του UKIP, ο Φίλιπ Μπάσεϊ. Επίσης, στη μετοχική του σύνθεση μετέχουν πέντε φυσικά πρόσωπα, με τον Φάρατζ και το Τράις να έχουν το πλειοψηφικό πακέτο.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν ο πρώην ηγέτης του UKIP φαίνεται να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων τόσο στη λειτουργία της εταιρίας -και κατ’ επέκταση του κόμματος- όσο και στη χρηματοδότησή της. Κι εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο «θολό σημείο».

Ο Φάρατζ ισχυρίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του προέρχεται από τις συνδρομές “περίπου 110.000 ανθρώπων”, που δώρισαν 25 λίρες ο καθένας και οι οποίοι σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος, έχουν δώσει τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, email, τηλέφωνο επικοινωνίας κλπ). Επιπλέον, υποστηρίζει πως συλλέγει δωρεές μέσω PayPal όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να του χορηγήσει ποσό μικρότερο των 500 λιρών, αρκεί να έχει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες αναφορικά με τη συγκεκριμένη διαδικασία χρηματοδότησης είναι πολλές.

Ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ τόνισε ότι το σύστημα αυτό καθιστά “πολύ απλό για μια ξένη κυβέρνηση ή ένα πρόσωπο” να χρηματοδοτήσει το βρετανικό κόμμα στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες εντολές ύψους 499 λιρών (ή άλλου νομίσματος). Το κόμμα, σημείωσε ο Μπράιαντ, δεν επαληθεύει ούτε καν τα ονόματα των δωρητών του. Σε ανάλογες καταγγελίες προχώρησε και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν. 

Την ίδια στιγμή η εφημερίδα Mirror κατάφερε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα να εγγράψει ως μέλος του Κόμματος Brexit τον… πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δίνοντας μάλιστα ως διεύθυνση εκείνη του Κρεμλίνου. “Ο ιστότοπος του Κόμματος Brexit μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε «πλαστά μέλη» που θα δωρίζουν εκατομμύρια”, συμπέρανε σε άρθρο της η εφημερίδα.

Πριν από λίγες μέρες, ο εκατομμυριούχος πρώην χρηματοδότης των Tories, Τζέρεμι  Χόσκιν, ομολόγησε πως έκανε δωρεά ύψους 200 χιλιάδων λιρών στο κόμμα του Brexit,  προσθέτοντας πως γνώριζε αρκετούς ακόμη που έπραξαν κάτι ανάλογο. 

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν την εκλογική επιτροπή στο να κάνει έλεγχο στα γραφεία του Κόμματος του Brexit, ενώ ο εκπρόσωπός της τόνισε ότι το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ «πρέπει να συμμορφώνεται όπως και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα με τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων».

Όπως τόνισε, «οφείλει να αναφέρει τις δωρέες που δέχεται, τα δάνεια, τις δαπάνες της εκστρατείας του και τους προϋπολογισμούς του».

Ο μοχλός πίεσης στους Συντηρητικούς

Από τη μεριά του, ο Νάιτζελ Φάρατζ δε δείχνει να πολυχαμπαριάζει. «Με τον Ρίτσαρντ Τράις διοικούμε μια επιχείρηση και πρέπει να παίρνουμε σκληρές αποφάσεις» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Μια τέτοια απόφαση πιθανότατα ειναι και η πίεση για την πραγματοποίηση ενός σκληρού ή ενός άτακτου Brexit. Μόνο που μια τέτοια εξέλιξη μπορεί σε πολλούς να φαντάζει τρομακτική ή επίπονη, όμως είναι δεδομένο ότι για ένα κομμάτι της βρετανικής οικονομικής ελίτ θα ήταν ως μια πολύ ελκυστική προοπτική.

Για αυτούς λοιπόν ο Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα του δείχνουν εξαιρετικά «χρήσιμοι». Μια ενδεχόμενη εκλογική επιτυχία του (όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που προοιωνίζουν ακόμη και πρωτιά του) θα αποτελούσε τον καλύτερο μοχλό πίεσης για το κόμμα των Συντηρητικών, ένα μεγάλο τμήμα του οποίου ούτως ή άλλως έχει «ευήκοα ώτα» σε ένα Brexit με κάθε κόστος.

Με αυτά τα δεδόμενα λοιπόν η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών είναι πιθανό να είναι η απαρχή νέων εξελίξεων. Και σε αυτές τις εξελίξεις ένα κόμμα-startup είναι πιθανό να παίξει καταλυτικό ρόλο. Άλλωστε, ο CEO του έχει αποδειχθεί πολλάκις ικανός..