Η βόρεια Αφρική θρηνεί μαζί με την Ευρώπη τους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Ads

Θρηνεί τα δικά της παιδιά, καθώς μεταξύ των 129 νεκρών που έπεσαν από τις σφαίρες των τζιχαντιστών, ήταν και τέκνα, όπως γράφει ο Guardian της «αποικιακής κληρονομιάς» της Γαλλίας.

imageΗ 35χρονη σερβιτόρα Χούντα Σααντί, τυνησιακής καταγωγή, γιόρταζε τα γενέθλιά της με την αδελφή της Χαλιμά και δέκα ακόμη φίλους στο ρεστοράν La Belle Equipe στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, όταν δύο τρομοκράτες άρχισαν να γαζώνουν τη μικρή βεράντα με τα τραπέζια.

Η Χούντα και η Χαλιμά, που άφησε πίσω της σύζυγο και δύο παιδιά, ηλικίας επτά και δύο ετών, ήταν μεταξύ των 19 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ένα από τα έξι σημεία των φονικών τρομοκρατικών επιθέσεων το βράδυ, της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

Ads

«Είμαστε κανονικοί πολίτες που αγαπούν την οικογένεια τους. Οι γονείς μας είναι διαλυμένοι. Είμαστε οκτώ αδέλφια, αγόρια και κορίτσια. Τώρα είμαστε έξι» λέει ο Αμπνταλά Σααντί, ένας από τους αδελφούς της Χαλιμά και της Χούντα.

image
Χαλιμά Σααντί

Ένας άλλος αδελφός των δύο γυναικών, ο Χαλέντ εργαζόταν σε ρεστοράν στη Rue de Charonne εκείνη τη νύχτα και βρήκε το άψυχο σώμα της Χαλιμά στο σημείο του μακελειού.

Ο Χαλέντ επέζησε επειδή πρόλαβε να πέσει στο πάτωμα «μία στιγμή που φάνηκε σαν αιωνιότητα».

Η Χούντα υπέστη μοιραίο τραύμα στο κεφάλι και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο.

Οι μουσουλμάνοι που έπεσαν από τις σφαίρες των τζιχαντιστών, ήταν άνθρωποι με διαφορετικό σημείο εκκίνησης και διαφορετικό υπόβαθρο, όλοι ωστόσο, στο άνθος της ζωής.

Ανάμεσα τους ένας βιολιστής, ένας αρχιτέκτονας, μία ρεσεψιονίστ και μια υπάλληλος καταστήματος.

Ο θάνατος των γάλλων μουσουλμάνων έχει ρίξει ένα πέπλο πένθους πέρα από τις γαλλικές ακτές, στη Βόρεια Αφρική.

Οι ρίζες της οικογένειας Σααντί βρίσκονται στην τυνησιακή πόλη – λιμάνι Menzel Bourguiba, αλλά τα παιδιά μεγάλωσαν στη Βουργουνδία, όπου εξακολουθούν να ζουν οι γονείς τους.

Ένας φίλος των δύο νεκρών γυναικών, ο Καρίμ, είπε ότι οι δύο νέες γυναίκες ήταν «δυναμικές και εργατικές» και ότι «έζησαν τη ζωή στο έπακρο».

imageΗ 41 ετών Τζαμίλα Χουντ είναι επίσης, μεταξύ των θυμάτων στο La Belle Equipe.

Ανάμεσα στα λουλούδια, τα κεριά και τα σημειώματα που βρίσκονται έξω από το La Belle Equipe, είναι και ένα στεφάνι που εστάλη από την κυβέρνηση της Τυνησίας.

Ένα από τα μηνύματα γράφει: «Είμαστε μουσουλμάνοι. Είστε τρομοκράτες και απατεώνες».

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι φασίστες, δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ», δήλωσε ο Azdine,  τεχνίτης φυσικού αερίου από την Τυνησία που εργάζεται στη γειτονιά».

Η Τζαμίλα εργαζόταν τα τελευταία τρία χρόνια στην υποδοχή του οίκου μόδας Ιsabel Marant, που βρίσκεται στο Palais Royal.

Ένας συνάδελφος της είπε ότι ήταν «πολύ ευχάριστη και φιλική», ενώ ένας φίλος της ανάρτησε φωτογραφίες από ένα ταξίδι που έκαναν πριν λίγους μήνες. Τότε ήταν στιγμές χαράς, τώρα μοιάζουν οδυνηρές.

Η Τζαμίλα ήταν μαμά μίας οκτάχρονης κόρης και η μικρότερη κόρη ενός αλγερινού ήρωα – χάρκι που πολέμησε με τον γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας.

Στο πατρικό σπίτι, στην πόλη Dreux, 80 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, η μεγαλύτερη αδελφή της, Τασαντίντ, λέει ότι Τζαμίλα ήταν ένα από τα σύμβολα που οι φανατικοί της Τζιχάντ θέλουν να καταστρέψουν.

«Μισούν την ελευθερία, όπου υπάρχουν γυναίκες όπως και η αδελφή μου, σε χώρες όπου βασιλεύει η ελευθερία, θέλουν να την καταστρέψουν». 

Οι γάλλοι μουσουλμάνοι πρέπει να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές αυτούς με νύχια και με δόντια. Το κράτος πρέπει να κάνει τα πάντα για να τους σταματήσει» δήλωσε στην τοπική εφημερίδα, L’Echo Republicain.

imageΜεταξύ των νεκρών της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας είναι και η Άστα Ντιακιτέ, εξαδέλφη του γάλλου ποδοσφαιριστή Λασανά Ντιαρά, που έπαιζε στο φιλικό εναντίον της Γερμανίας την Παρασκευή το βράδυ, όταν οι δύο καμικάζι διέκοψαν το παιχνίδι.

Εκφράζοντας τον πόνο του σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο ποδοσφαιριστής δήλωσε ότι η Άστα, που εργαζόταν σε φαρμακείο, στο 18ο διαμέρισμα, ήταν «ο βράχος μου, το στήριγμα μου, η μεγαλύτερη αδελφή μου».

imageΟ 28χρονος μαροκινός αρχιτέκτονας Μοχάμεντ Αμίν Ιμπχολμομπαράκ, που είχε ολοκληρώσει μια αρχιτεκτονική μελέτη για το προσκύνημα στη Μέκκα, ήταν επίσης, μεταξύ των θυμάτων. Ο Μοχάμεντ, ο οποίος δίδασκε στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, πυροβολήθηκε στο καφέ Le Carillon στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, ενώ απολάμβανε το γλυκό φθινοπωρινό βράδυ με τη σύζυγό του, Μάγια, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά.

imageΟ Χαϊρεντίν Σαχμπί, ήταν 29χρονος αλγερινός βιολιστής και συνθέτης και σπούδαζε εθνο-μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Σκοτώθηκε από τους τρομοκράτες την Παρασκευή το βράδυ, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του.

Πολλοί γάλλοι μουσουλμάνοι -οι οποίοι εκτιμάται ότι αριθμούν περί τα 5 εκατομμύρια-, φοβούνται καθώς το έντονα αντι-προσφυγικό κλίμα ενισχύεται με τη στήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής. 

Ένας Μαροκινός ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον των μεταναστών  που διοργανώθηκε από ακροδεξιά οργάνωση νέων σε πόλη της Βρετάνης το περασμένο Σάββατο.

Ο Ζαν-Πιερ Φιλιού, μελετητής του Ισλάμ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sciences Po (σ.σ. το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γαλλίας στις Πολιτικές  Επιστήμες) είπε στη France-Inter ότι αυτό που ήθελε ο Isis «είναι σήμερα, στο Παρίσι και στη Γαλλία, να σκοτώνονται μουσουλμάνοι σε αντίποινα. Θέλουν στη Γαλλία έναν εμφύλιο πόλεμο».