Άνοιξαν οι κάλπες των τοπικών εκλογών στην Καταλονία, που λαμβάνουν τη μορφή ενός άτυπου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Ads

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 ώρα Βαρκελώνης (10:00 Αθήνας) και κλείνουν στις 20:00, οπότε και αναμένονται τα πρώτα exit poll. Στις κάλπες καλούνται περίπου 5,5 εκατ. ψηφοφόροι.

Παρότι τοπικές εκλογές αυτό που διακυβεύεται είναι η απόσχιση της επαρχίας από τη Μαδρίτη και η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο υπό τον συνδυασμό «Junts Pel Si» (Μαζί για το ναι). Στους πρωτεργάτες και ο νυν πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας. 

Διαβάστε: 

Οι Καταλανοί είχαν προσπαθήσει και το 2014 να προωθήσουν το ζήτημα της ανεξαρτησίας τους με δημοψήφισμα, ελπίζοντας μάλιστα στην ώθηση που θα έδινε στην υπόθεσή τους το αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Σκωτία.

Το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ωστόσο, πάγωσε το δημοψήφισμα, το οποίο τελικά διεξήχθη μόνο με «συμβουλευτικό χαρακτήρα». Ωστόσο, το «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας ήταν ισχυρό. 

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφέστατο προβάδισμα στη συγκεκριμένη συμμαχία, η οποία μαζί με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς CUP μάλλον θα έχει την πλειοψηφία της τοπικής Βουλής. Ωστόσο, η συνεννόηση μεταξύ τους δεν είναι εύκολη καθώς ο Άρτουρ Μας και το κόμμα του ανήκουν στη δεξιά. 

Απέναντι βρίσκονται κόμματα που αναγνωρίζουν τα αιτήματα της Καταλονίας, αλλά επιθυμούν τη συνεννόηση εντός Ισπανίας. Πρόκειται για τους Ciudadanos (Πολίτες), το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), αλλά και ο συνδυασμός «Cat Si que es Pot» που στηρίζει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos.

Φυσικά η Μαδρίτη είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Καταλονίας και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι ηγήθηκε της καμπάνιας του «όχι». Καλούσε μάλιστα όλους τους πολίτες που έχουν την ίδια γνώμη να πάνε στις κάλπες για να μην διαμορφώσει το αποτέλεσμα η αποχή. 

Μάλιστα το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού δημιούργησε και τηλεοπτικό σποτ στην καταλανική γλώσσα με το οποίο ζητούσε από τους Καταλανούς να παραμείνουν στην Ισπανία. Ο ίδιος ο Ραχόι ήταν ο πρωταγωνιστής του σποτ και εμφανιζόταν να λέει στα καταλανικά: «Μαζί κερδίζουμε».