Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο της εθνικής εορτής «Ντιάδα», που σηματοδοτεί το τέλος του φρανκικού καθεστώτος στην Καταλονία, και φέτος εξελίχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο σε μια συγκέντρωση για το «ναι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου, αλλά έχει κριθεί «παράνομο» από τις ισπανικές αρχές.

Ads

«Αντίο Ισπανία!» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στη μεγάλη πορεία στη Βαρκελώνη, η οποία ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο στις 17.14, ώρα που παραπέμπει στο έτος 1714, όταν τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ κατέλαβαν τη Βαρκελώνη και κατάργησαν την αυτονομία της περιοχής.

Σύμφωναμε την Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC), στην πορεία συμμετείχαν περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι και οι εικόνες επιβεβαιώνουν το μέγεθος, δείχνοντας τους δρόμους της Βαρκελώνης να έχουν κατακλυστεί από πλήθος κόσμου.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ, σχημάτισαν ένα τεράστιο «Χ», ίδιο, όπως λένε, με αυτό που σκοπεύουν να βάλουν δίπλα στο κουτάκι δίπλα από τη δήλωση ανεξαρτησίας της Καταλονίας στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος.

Στην αρχή της πορείας το πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων από τους τζιχαντιστές στην Καταλονία τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ευχήθηκε στους Καταλανούς για την εθνική τους εορτή, μια «Ντιάδα για την ελευθερία, τη συμβίωση και τον σεβασμό για όλους τους Καταλανούς», όπως είπε. Ωστόσο διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει δημοψήφισμα» και πως «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για αυτό, καθώς είναι υποχρέωσή του να διαφυλάξει την εθνική ενότητα».

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο δημοψήφισμα έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Όμως το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και η τοπική κυβέρνηση διαμηνύει πως θα διεξαχθεί ό,τι και να κάνει η ισπανική κυβέρνηση.