Το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο Cgil κήρυξε σήμερα απεργία διοργανώνοντας πορείες και συγκεντρώσεις στις κύριες πόλεις της Ιταλίας: στο Τορίνο, τη Ρώμη, το Μπάρι, το Παλέρμο της Σικελίας και το Κάλιαρι της Σαρδηνίας.  

Αιτία της κινητοποίησης είναι η απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι να αυξήσει το  όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67, αρχίζοντας από το 2019.

Σε σχέση με ότι ισχύει μέχρι σήμερα, οι Ιταλοί θα βγαίνουν στην σύνταξη έξι μήνες αργότερα. Μετά από τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων, η κυβέρνηση απέκλεισε από το νέο αυτό μέτρο δεκαπέντε κατηγορίες εργαζομένων. Όσους εργάζονται στα λεγόμενα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Η Σουζάνα Καμούσσο, επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού συνδικάτου θεωρεί ότι οι παραχωρήσεις αυτές δεν αρκούν. «Η κυβέρνηση μας λέει συνέχεια ότι υπάρχει οικονομική ανάκαμψη, αλλά δεν είναι σε θέση να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στους  εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Σε όσους δηλαδή μέχρι τώρα έχουν κάνει και τις μεγαλύτερες θυσίες», δηλώνει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle και προσθέτει ότι στη Γερμανία η συγκεκριμένη αύξηση του ορίου ηλικίας για σύνταξη στα 67 θα ισχύσει μόλις από το 2030. 

Η σημερινή κινητοποίηση του Cgil στηρίζεται από τις δυνάμεις της ιταλικής αριστεράς και σύμφωνα με πολλά στελέχη του συνδικάτου, η σημερινή θα είναι μόνον η πρώτη μιας σειράς μαζικών διαμαρτυριών. 

Στόχος είναι να  μπορέσουν να αυξηθούν και οι εγγραφές των νέων (που είναι, στην πλειοψηφία τους, εποχικοί εργαζόμενοι) από την στιγμή που ο κύριος κορμός των μελών των ιταλικών συνδικάτων αποτελείται πλέον από συνταξιούχους.