Οι αρχές στο Ρήγιο της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία, συνέλαβαν το πλοίο Sea-Watch 3, έπειτα από διάσωση στη Μεσόγειο 427 προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής ΜΚΟ, το πλοίο της οποίας πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, δεν είναι σαφές πότε θα επιτραπεί ξανά ο απόπλους.

Ads

Σύμφωνα με τη Ματέα Βάιχε, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν το πλοίο το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά τη μεταφορά στην ξηρά των 427 ανθρώπων και υπάρχει ανησυχία ότι το Sea-Watch 3 μπορεί να μείνει ακινητοποιημένο για εβδομάδες αν όχι μήνες.

Οι αρχές της Ιταλίας συλλαμβάνουν συχνά πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, συχνά για ασήμαντους λόγους και τον Αύγουστο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αξίωσε να περιοριστεί η πρακτική αυτή.

Οι ιταλικές αρχές αιτιολογώντας την απόφασή τους για το Sea-Watch 3, ισχυρίστηκαν ότι περισυνέλεξε υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στην πιο πρόσφατη έξοδό του. Στην ανακοίνωσή της η Sea-Watch 3 επισήμανε ότι «το παράλογο επιχείρημα ότι σώσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους συνεπάγεται πως μάλλον έπρεπε να αφήσουμε ανθρώπους να πνιγούν».

Ads

Οι δικηγόροι της Sea-Watch κάνουν προσπάθειες για να αφεθεί το πλοίο να αποπλεύσει το συντομότερο.

«Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι ιταλικές αρχές εντείνουν την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και των διασώσεων στη θάλασσα από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Προσπαθούν για ακόμη μια φορά να μας εμποδίσουν να προστατεύσουμε το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην ασφάλεια και στη ζωή με παράλογες μεθόδους», επισήμανε ο Γιοχάνες Μπάγερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Sea-Watch.

«Όμως δεν θα τα καταφέρουν, διότι θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και θα αγωνιστούμε ακόμη πιο αποφασιστικά», πρόσθεσε.