Οι Ισπανοί προσέρχονται αύριο, Κυριακή, ξανά στις κάλπες, μετά από έξι μήνες, για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά με δεδομένο πλέον τον «σεισμό» που προκάλεσε το Brexit.

Ads

Το βλέμμα της Ευρώπης είναι τώρα στραμμένο στην Ισπανία, μια και το Brexit δίνει την αφορμή για να υπογραμμισθούν έντονα αντιθέσεις και αντιφάσεις ετών.

O μεταβατικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε στους πολίτες έκκληση για ψυχραιμία και βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες αναταράξεις προκύψουν από την απόφαση-κόλαφο των Βρετανών.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos ζήτησε από τον πολιτικό κόσμο της Ισπανίας να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να μην σφετερίζεται τον φόβο και την ανησυχία κάποιων για τις συνέπειες ενός Brexit στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα για «να κερδίσει μία χούφτα ψήφους».

Ads

Ο Ιγκλέσιας, που χαρακτήρισε «κακή ειδηση» το αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους, υπενθύμισε πως οι Podemos ήταν το μόνο κόμμα που πραγματοποίησε αγώνα υπέρ της παραμονής μέσα στην ίδια τη Βρετανία.

H συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, ωστόσο, μπορεί να αποσπάσει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Unidos Podemos να συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά την Κυριακή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επομένως να μπορεί να εκλέξει περισσότερους βουλευτές.

Εάν το Unidos Podemos λάμβανε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί για να αντικαταστήσει τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Ωστόσο, ο Πέδρο Σάντσεθ έδειξε να αποκλείει το ενδεχόμενο, τουλάχιστον εφόσον αυτή η κυβέρνηση είχε επικεφαλής τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Επικοινωνία Τσίπρα – Ιγκλέσιας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μίλησε με τον Ιγκλέσιας και του ευχήθηκε για εκλογική νίκη. «Εμείς κρατήσαμε. Σας περιμένουμε» ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στον ηγέτη των Podemos,  υπενθυμίζοντας ότι στις εκλογές του Σεπτέμβρη ο Πάμπλο Ιγκλέσιας  κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να κρατήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία για τη στήριξη Podemos – Ενωμένης Αριστεράς

Οι αποκαλύψεις της El Publico

Ένα στοιχείο, που τις τελευταίες ημέρες έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, είναι οι αποκαλύψεις της ψηφιακής εφημερίδας El Publico, για τη χειραγώγηση στοιχείων από την επιτροπή κατά της διαφθοράς της Καταλoνίας κι υπό την άμεση εποπτεία και προτροπή του υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, με στόχο να απαξιώσει ηθικά και πολιτικά τοπικές παρατάξεις που προωθούν την ανεξαρτησία της μεγάλης και ευημερούσας Αυτονομίας. Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν η εισβολή χωρίς εισαγγελική παραγγελία της αστυνομίας στα γραφεία της El Publico, με τη διαταγή να της παραδώσουν τις εγγραφές με τις συνομιλίες: πράγμα που, καθώς ήταν έωλο νομικά, δεν έγινε.

Το φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας 

Χθες, όλα τα κόμματα έκλεισαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στη δική του εκδήλωση, κάτω από τη σκιά της μεγαλύτερης σημαίας στην Ισπανία (294 μέτρα και βάρους 35 κιλών) και μπροστά σε ένα πλήθος από μπλε και κιτρινοκόκκινες σημαίες του κόμματός του και της χώρας, προσπάθησε να μεταδώσει το μήνυμα ότι ψηφίζοντας Ciudadanos είναι το ίδιο με το να ψηφίσεις το ΡΡ, με τη διαφορά ότι του αποστερείς τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την εκστρατεία του με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Ανδαλουσία, παραδοσιακό φέουδο του Psoe, όπου όμως πρωταγωνιστής ήταν η εσωκομματική αντίζηλός του Σουσάνα Ντίαθ, που ήταν εκείνη που έκανε τις επιθέσεις στους αντιπάλους. Η Ντίαθ, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση στοιχείων από τον υπουργό Εσωτερικών και τις αρχές κατά της διαφθοράς στην Καταλωνία για να απαξιωθούν τα εκεί αποσχιστικά κόμματα, κατηγόρησε τον Ραχόι για άμεση και ακόμη πιο εκτεταμένη εμπλοκή του σε τέτοιες υποθέσεις και σ? άλλες περιοχές της Ισπανίας. Παράλληλα, ξιφούλκησε κατά της συμμαχίας των Unidos Podemos (των «επιγόνων του {Χούλιο} Ανκγίτα», παραδοσιακού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως τους απεκάλεσε), που κατ’ αυτήν «καλλιεργούν την ψήφο του μίσους» κατά των Σοσιαλιστών. Ο Σάντσεθ από την πλευρά του, που βλέπει τη δεύτερη θέση, αλλά και την καρέκλα του προέδρου του κόμματος, να γλιστρούν ακατάσχετα, κατηγόρησε τους Unidos Podemos για λαϊκισμό, τον Ραχόι για «ακινησία» και διατράνωσε πως οι ψήφοι των Σοσιαλιστών έναν μόνο σκοπό έχουν: Να τον φέρουν στο Μέγαρο Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν πως την ύστατη στιγμή θα κατορθώσουν να πείσουν το μεγαλύτερο τμήμα από τους αναποφάσιστους, «άλλωστε το ποσοστό τους είναι πολύ υψηλό (μεταξύ 12-15% ανεβάζουν τα ποσοστά τους οι διάφορες σφυγμομετρήσεις) και μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ των Σοσιαλιστών, που είναι δυνατόν να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση και να καταστούν οι μόνοι εγγυητές για τον σχηματισμό κυβέρνησης», όπως εμπιστεύθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον απεσταλμένο του, ο Έδου Μαδίνα, προβεβλημένο στέλεχός του και διεκδικητής της προεδρίας του Psoe στις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν τον Σάντσεθ.

Μπροστά σε 10.000 ανθρώπους και σε μία συγκέντρωση με ιδιαίτερο παλμό, ο επικεφαλής των Unidos Podemos, έχοντας στο πλάι του όλα τα σημαίνοντα στελέχη του κινήματος και τον, επίσης νέο και χαρισματικό, ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς (IU) Αλβέρτο Γκαρθόν, εκστόμισε έναν λόγο που στόχο είχε να πείσει αναποφάσιστους, μετανοημένους Σοσιαλιστές, διστακτικούς Αριστερούς, κι αγανακτισμένους από τη διαφθορά και τη λιτότητα πολίτες. Ο λόγος του τα είχε όλα, από τα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου, τους αγώνες των κινημάτων, τον υγιή Σοσιαλισμό (που θα πρέπει να επιλέξουν οι αγνοί πρώην ψηφοφόροι του Psoe), το κίνημα των Αγανακτισμένων («η 15η Μαΐου θα έπρεπε να κηρυχθεί εθνική εορτή», πρότεινε ο Ιγκλέσιας, σκορπίζοντας ενθουσιασμό). Η μόνη ευκαιρία για να πέσει η κυβέρνηση του Ραχόι και να τερματιστεί η διαφθορά 40 χρόνων, είναι η ψήφος στους Unidos Podemos, τόνισε.

Την τεχνητή πόλωση της εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στο PP και τους Unidos Podemos, προσπάθησε να διατρήσει στην συγκέντρωσή του ο ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, καταγγέλλοντας αφ’ ενός το κράτος διαφθοράς που συντηρεί ο Ραχόι κι αφ’ ετέρου τον λαϊκισμό του Ιγκλέσιας, ενώ προέβαλε διάτορα τη δική του ανδραγαθία, την πρόσφατη μετάβασή του στη Βενεζουέλα για να στηρίξει την εκεί αντιπολίτευση που στενάζει κάτω από τον ζυγό της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζουν ασμένως οι Podemos, όπως κατήγγειλε.

Τί είπε ο Φελίπε Γκονθάλεθ για τον Κάμερον

Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονθάλεθ, ιστορικού ηγέτη του PSOE, ο οποίος τόνισε πως ο Κάμερον «έκαψε το σπίτι για να σώσει τα έπιπλα» στερώντας το μέλλον και την ελπίδα από το 70% των νέων στη Βρετανία που ψήφισαν υπέρ της παραμονής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Πάμπλο Ιγκλέσιας: Αν κάνουμε την Ευρώπη δίκαιη, κανείς δεν θα φύγει

Die Welt: Η επόμενη μεγάλη κρίση της ΕΕ στην Ισπανία

«H Ισπανία φέρνει την επόμενη μεγάλη κρίση στην ΕΕ», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. «Η χώρα που ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ειρηνικής προόδου, τώρα είναι έτοιμη να καταρρεύσει πολιτικά» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

«Η Ευρώπη είναι σε κρίση σε κάθε γωνιά της. Από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, την απειλή της τρομοκρατίας και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και το προσφυγικό ζήτημα ,οι εκλογές στην Ισπανία μπορεί να είναι ακόμη μία  εσωτερική απειλή της Ευρώπης» σημειώνει η Die Welt.