Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, οι Ιρλανδοί. Οι εκλογές είναι αμφίρροπες και υπάρχει μεγάλη περίπτωση κανένα από τα δυο μεγάλα πολιτικά μπλοκ να μην αναδειχτεί αυτοδύναμο. 

Ads

Στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ο κυβερνών συνασπισμός Φίνε Γκάελ και Εργατικών του πρωθυπουργού Έντα Κένι εμφανίζεται μεν πρώτος αλλά αποδυναμωμένος και σε επίπεδα που δεν του επιτρέπουν να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Φτάνει μέχρι το 38%, κι αυτό στις ευνοϊκότερες δημοσκοπήσεις. Για την αυτοδυναμία απαιτείται ποσοστό 44%. 

Ακόμη πιο αδύναμη είναι η εικόνα του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού Φιάνα Φάιλ, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν χαμηλότερα ποσοστά κι αυτό θα το δυσκολέψει να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων. 

Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος συνασπισμός μετά τις εκλογές ίσως να είναι η μόνη λύση αν και τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν εμφανιστεί αρνητικά. 

Ads

Σημαντική απήχηση φαίνεται να έχει ο αριστερός Τζέρι Άνταμς και το Sinn Fein. Στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του έχει εκτοξευτεί στο 17%. Ο Έντα Κένι έχει διαμηνύσει ήδη ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με το Sinn Fein υποστηρίζοντας ότι αν αυτό το κόμμα σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές η Ιρλανδία «θα καταλήξει σαν την Ελλάδα». 

Πιθανότατα ο Κένι θα αναγκαστεί μετά τις εκλογές να αναζητήσει τη συνεργασία με ανεξάρτητους, εκτιμούν αναλυτές. Οι ανεξάρτητοι αναμένεται να εξασφαλίσουν τον 12% περίπου των ψήφων. Ήδη πάντως ο σχηματισμός κυβέρνησης στη χώρα φαντάζει δύσκολο σταυρόλεξο. 

Οι κάλπες άνοιξαν τις 19:00 (ώρα Δουβλίνου) και κλείνουν στις 22:00. Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου, οπότε και αναμένονται τα exit poll.