Η εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη αποκαλύψεις ενός πρώην αξιωματούχο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει πως το 2012 οι ΗΠΑπαρακολουθούσαν τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Βάσει και των απόρρητων εγγράφων που έχει δημοσιεύσει το Wikileaks, και οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι της  Γαλλίας (Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Ολάντ) παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο υποψίες , όμως ο πρώην (2006 – 2014) τεχνικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) Μπερνάρ Μπαρμπιέ  επιβεβαίωσε σε μια ομιλία του σε Πανεπιστήμιο πως η Ουάσινγκτον βρισκόταν πίσω από το χακάρισμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών των συνεργατών του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί, τον Μάιο του 2012. Το περιστατικό συνέβη μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.

«Είδαμε ότι υπήρχε ένα κακόβουλο λογισμικό, με την ίδια υπογραφή με εκείνη που είχαμε εντοπίσει κατά την επίθεση (στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές) της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010. Μόνο οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εκείνη την πρώτη (παραβίαση). Το 2012 είχαμε περισσότερα μέσα και τεχνικές δυνατότητες για να αναλύσουμε τα μεταδεδομένα. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να ήταν άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο Μπερνάρ Μπαρμπιέ,.

Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, ενημέρωσε το νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος του έδωσε εντολή να επικοινωνήσει με τους αμερικάνους και να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία. «Ήταν 12 Απριλίου 2013 και εκείνη ήταν πραγματικά μια σπουδαία στιγμή της επαγγελματικής καριέρας μου», αναφέρει και συνεχίζει τη διοίγησή του: .

Ads

«Ήμασταν σίγουροι ότι υπεύθυνοι ήταν εκείνοι. Στο τέλος της συνάντησης ο Κιθ Αλεξάντερ, πρώην διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, δεν έδειχνε καθόλου χαρούμενος. Ενώ βρισκόμασταν στο λεωφορείο, μου είπε ότι απογοητεύτηκε επειδή δεν πίστευε ότι θα τους εντοπίζαμε ποτέ. Και πρόσθεσε: “ήσασταν πολύ καλοί”».