Φορώντας μαύρα ρούχα, χιλιάδες γυναίκες στην Πολωνία βγήκαν χθες και πάλι στον δρόμο για να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην άμβλωση. Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, με αρκετές γυναίκες να απεργούν μένοντας μακριά από την εργασία τους και τις φοιτήτριες να απέχουν από τα μαθήματα τους.

Ads

Η Πολωνία έχει υιοθετήσει μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες για τις αμβλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι αμβλώσεις στην Πολωνία ήταν νόμιμες την περίοδο του κομμουνισμού, όμως μετά το 1989 η χώρα στράφηκε και πάλι προς τις καθολικές της παραδόσεις.

Οι γυναίκες  στη χώρα επιτρέπεται να κάνουν αμβλώσει μόνο σε 3 περιπτώσεις: κίνδυνο για την ζωή ή την υγεία της μητέρας, προγεννητικό έλεγχο που υποδεικνύει μια σοβαρή μη αναστρέψιμη παθολογία στο έμβρυο και εγκυμοσύνη ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γιατροί αρνούνται να κάνουν άμβλωση σε γυναίκες, επικαλούμενοι ιδεολογικές διαφωνίες.

Οι διαμαρτυρίες των γυναικών κατάφεραν να μπλοκάρουν στις αρχές του μήνα ένα ακόμα πιο αυστηρό νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση για το ζήτημα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είχε υποβληθεί στο κοινοβούλιο της Πολωνίας νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι αμβλώσεις θα επιτρέπονταν μόνο αν κινδύνευε η ζωή της γυναίκας. Παράλληλα οι γυναίκες που προχωρούσαν σε άμβλωση θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με ποινή κάθειρξης πέντε ετών, ενώ οι γιατροί που έκαναν τις αμβλώσεις έως και με ισόβια.