Ο Ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ προειδοποίησε σήμερα για την απειλή να σημειωθούν νέες επιθέσεις, αλλά και για τους κινδύνους ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές, τις οποίες χαρακτηρίζει «εκκολαπτήρια μαζικής ριζοσπαστικοποίησης».

Ads

«Δεν θα αποτρέψουμε μια νέα επίθεση (…) Όμως μπορούμε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε όσο το δυνατό περισσότερο να συμβεί αυτό, χωρίς να δημιουργήσουμε μια απολυταρχική κοινωνία», δήλωσε ο ντε Κερσόβ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι «οι φυλακές είναι εκκολαπτήρια μαζικής ριζοσπαστικοποίησης».

«Πρέπει να εναρμονιστούν οι ποινικές διατάξεις, όμως προς θεού, ας μην στείλουμε όλους όσοι επιστρέφουν από τη Συρία στη φυλακή. Θα ριζοσπαστικοποιηθούν περισσότερο και θα εμπνεύσουν και άλλους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Διότι γνωρίζουμε πόσο εμπνέει η μορφή του βετεράνου, ακόμη κι αν αυτός έπλενε πιάτα στη Συρία και δεν ήταν στην πρώτη γραμμή. Θα ισχυριστεί ότι είναι μεγάλος ήρωας, ότι αποκεφάλισε δέκα ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ads

Ο ντε Κερσόβ υπογράμμισε ότι οι Γάλλοι Μοχάμεντ Μέραχ, δράστης μιας σειράς φόνων τον Μάρτιο του 2012 στην Τουλούζη, ο Μεχντί Νεμούς, που κατηγορείται για τον φόνο τεσσάρων ανθρώπων στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών τον Μάιο του 2014, και ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ένας από τους τρεις δράστες των πρόσφατων επιθέσεων στο Παρίσι, «είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί στην φυλακή».

«Η απειλή νέων επιθέσεων παραμένει σοβαρή», σημείωσε. «Το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) θέλει να δράσει και το έχει ανακοινώσει. Η αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί πολύ, όμως θέλει να διατηρηθεί στη μάχη και να θυμηθεί το ένδοξο παρελθόν της. Και υπάρχει και το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, που αναζητεί Ευρωπαίους με έγκυρα διαβατήρια οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να περάσουν στο έδαφός μας ή να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα», προειδοποίησε ο ντε Κερσόβ.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση. Βασιζόμενοι στην πρόληψη, τον εντοπισμό, την καταστολή και τη διεθνή διάσταση θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Όμως να το εμποδίσουμε, όχι. Δεν θα το εμποδίσουμε 100%», υπογράμμισε.

«Υπάρχουν δυστυχώς όπλα που προέρχονται από τα Βαλκάνια, τη Λιβύη, τα οποία πωλούνται ελεύθερα και υπάρχουν παράφρονες. Όταν έχει κανείς εύκολη πρόσβαση σε Καλάσνικοφ και σε ριζοσπαστικοποιημένους παράφρονες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το εμποδίσουμε, όμως μπορούμε να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς να δημιουργήσουμε μια απολυταρχική κοινωνία», επεσήμανε ο ντε Κερσόβ.

Σχεδόν 3.000 Ευρωπαίοι θεωρούνται ξένοι μαχητές που έχουν ενταχθεί σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ, ενώ το 30% εξ αυτών έχει επιστρέψει σε χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει ο ίδιος. «Πρέπει να παραμείνουμε πολύ-πολύ προσεκτικοί», κατέληξε ο ντε Κερσόβ.