«Όχι» είπαν οι Ελβετοί στον περιορισμό της μετανάστευσης προς χάρην της οικολογίας, αλλά αρνητικά ψήφισαν και για την κατάργηση των φορολογικών προνομίων ξένων επενδυτών στη χώρα, καθώς και για τη μαζική αγορά χρυσού από την ελβετική κεντρική τράπεζα.

Ads

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ελβετίας, ένα ζήτημα μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα εάν συγκεντρωθεί ένας προαπαιτούμενος αριθμός υπογραφών. Προκειμένου να γίνουν δεκτές οι πρωτοβουλίες, έπρεπε να κερδίσουν μια διπλή πλειοψηφία, των ψηφοφόρων και των καντονιών.

Η μετανάστευση τελικά δε βλάπτει σοβαρά την οικολογία

Ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα έλαβε χώρα σήμερα στην Ελβετία, με τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες και να δώσουν με την ψήφο τους την απάντηση στο αν πρέπει η μετανάστευση να περιοριστεί στο 0,2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Ads

Το δημοψήφισμα προτάθηκε από την οικολογική οργάνωση Ecopop, η οποία ισχυρίζεται ότι τα ποσοστά της μετανάστευσης θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον της Ελβετίας, ωστόσο οι επικριτές του δημοψηφίσματος το χαρακτηρίζουν «ξενοφοβικό». Τα πολιτικά κόμματα της Ελβετίας, εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικάτα είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στο δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο όχι μόνο για ξενοφοβικό διακύβευμα αλλά και για τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, που θα είχε η πιθανή μείωση του αριθμού των μεταναστών που διαβιούν σε αυτή.

Τον Ιούνιο, η Ελβετία είχε ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσει από το 2017 ποσοστώσεις για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν ή εργάζονται στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΕ. Η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει ακόμα τον περιορισμό της μετανάστευσης, ενώ το θέμα προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 23% των 8,2 εκατομμυρίων πολιτών της Ελβετίας είναι ξένοι πολίτες, οι περισσότεροι από κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν το «ναι» και το «όχι» να βρίσκονται πολύ κοντά, αν και όλα δείχνουν ότι οι Ελβετοί θα ψηφίσουν τελικά κατά του δραματικού περιορισμού της μετανάστευσης.

Η Ελβετία θα παραμείνει φορολογικός παράδεισος

Αρνητικοί είναι οι Ελβετοί και στην κατάργηση του λεγόμενου συστήματος «forfait», μία ρύθμιση 152 ετών, η οποία επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να μεταναστεύουν στη χώρα μέσω ειδικής φορολογικής μεταχείρισης. Η πρόταση για κατάργηση του νόμου που καθιστά την Ελβετία φορολογικό παράδεισο για τους απανταχού εκατομμυριούχους, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των τοπικών κυβερνήσεων των ελβετικών καντουνιών αλλά και οικονομικών παραγόντων της χώρας που ενόψει του δημοψηφίσματος προειδοποιούσαν ότι κατάργηση του forfait θα οδηγήσει σε πτώση των εσόδων και απώλεια θέσεων εργασίας.

Όχι και στον χρυσό

Η πρωτοβουλία «Σώστε τον ελβετικό χρυσό μας» είχε προταθεί από το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα που εκφράζει ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα πώλησε στο παρελθόν υπερβολικά πολύ από το χρυσό της. Το μέτρο θα υποχρέωνε την ελβετική κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό στο 20% από 8% που είναι τώρα, περιπλέκοντας την πολιτική της σε μια περίοδο που η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να υποστηρίξει την ισοτιμία του 1,20 ευρώ για το ελβετικό φράγκο, που επιβλήθηκε κατά την κορύφωση της κρίσης του ευρώ

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ποσοστό των πολιτών που είπαν «όχι» στις προτάσεις που τέθηκαν σε δημοψήφισμα άγγιξε το 74%.