Με ενθαρρυντικούς μεν, αλλά πάντοτε συγκρατημένους οιωνούς ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι η πρώτη φάση της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό.

Ads

Κατά τις πληροφορίες που μεταδίδουν οι απεσταλμένοι των κυπριακών μέσων ενημέρωσης, μετά και την ιστορική ανταλλαγή των χαρτών έχει καταγραφεί πρόοδος στις συνομιλίες και θεωρείται σχεδόν δεδομένη η συνέχιση της διάσκεψης και αύριο.

Κατά τις ίδιες πηγές, εάν η πρόοδος συνεχιστεί και στις απογευματινές και βραδινές συνομιλίες, είναι πιθανό να μεταβεί στη Γενεύη και ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλνιτρίμ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» είναι πιθανό να ταξιδέψει στην Ελβετία και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Ωστόσο, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη μόνον εάν διαφανεί προοπτική συμφωνίας.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση, άλλωστε, θα μπει επί της ουσίας στο τραπέζι το κομβικό θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Στον πρωινό κύκλο της διάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε την ελληνική θέση για πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και κατάργηση των εγγυήσεων.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και τόνισε πως οι εποικοδομητικές ελληνικές προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Ανέφερε ακόμα ότι το θέμα της Ασφάλειας θα μπορούσε να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ.