Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα ότι «μία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να είναι κρυφτό» και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιδείξει «σαφήνεια» για τις κόκκινες γραμμές του.

Ads

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε απερίφραστα στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη. Απλώς, ζητούμε σαφήνεια. Διότι για να διαπραγματευθούμε κατά αποτελεσματικό τρόπο, η μία πλευρά πρέπει να γνωρίζει τι θέλει η άλλη», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στην Λισαβόνα, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να μεταβάλει τις κόκκινες γραμμές του, πρέπει να μας το πει. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα! Και προφανώς είμαστε ανοικτοί! Δεν υπάρχει ιδεολογία ή δογματισμός από την πλευρά μας», εξήγησε.

«Εάν θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις της μελλοντικής μας σχέσης πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να επιταχύνουμε. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σε πολιτικό επίπεδο. Και, σε οποιαδήποτε στιγμή, να ενισχύσουμε τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό, νομικό και πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ads

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι το Λονδίνο έχει πλήρη συνείδηση ότι ο χρόνος κυλά, απορρίπτοντας τις επικρίσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εξέφρασε ανησυχίες για τις βρετανικές «ψευδαισθήσεις» ως προς το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση της ανάγκης να καταγραφεί σημαντική πρόοδος εν όψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Ιουνίου. Για τον λόγο αυτόν είμαστε εδώ», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των 28 στις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη, αξιωματούχος της Ένωσης προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει πρόοδος πριν από την σημαντική σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. «Η πρόοδος ως προς την Ιρλανδία είναι αβέβαιη, η σημαντική πρόοδος, ακόμη πιο αβέβαιη», δήλωσε στους δημοσιογράφους χωρίς να κατονομασθεί.