Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο «επαναπροσδιορισμού» των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επίτροπος δήλωσε σήμερα πως είναι απαραίτητη «μια ενδελεχής αξιολόγηση των σχέσεων» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, και ενδεχομένως ο «επαναπροσδιορισμός» τους, μετά το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

«Η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, ούτε για την Τουρκία, ούτε για εμάς», δήλωσε ο Χαν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Έφτασε η ώρα για μια αναλυτική αξιολόγηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και ίσως έναν επαναπροσδιορισμό» τους, είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν στην Μάλτα την Παρασκευή για να συζητήσουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, έπειτα από το τουρκικό δημοψήφισμα και την επικράτηση του «Ναι» στην συνταγματική αναθεώρηση που διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως οι 28 μπορεί να επιλέξουν «μια νέα μορφή συνεργασίας», επισήμανε ο ευρωπαίος επίτροπος, αναφερόμενος στη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, μια εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν στα τέλη του 2016, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ενταξιακή διαδικασία και την επίτευξη μιας συμφωνίας σύνδεσης με την Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε πως η Ένωση δεν προτίθεται να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό τις «τρέχουσες περιστάσεις».