Μειωμένες κατά 50% ήταν το Μάρτιο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η Frontex. Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα νούμερα από την Ιταλία επιβεβαιώνουν την αλλαγή διαδρομής των προσφύγων. Ο βαλκανικός διάδρομος έκλεισε, ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, άνοιξε ο μεσογειακός.

Ads

Ειδικότερα στην Ιταλία ο αριθμός αφίξεων τον Μάρτιο είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, τον Μάρτιο έφτασαν στις ιταλικές ακτές 9.600 άνθρωποι από τις αφρικανικές ακτές μέσω της Μεσογείου. Τον Μάρτιο του 2015 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δεν είχαν ξεπεράσει τις 2.283.

Όπως αναφέρει η Frontext, «συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν να διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο κατά τον μήνα Μάρτιο ανήλθε στους 26.460», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.