Στην Αθήνα και το Ζάππειο Μέγαρο θα βρεθούν οι επτά ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου με στόχο το συντονισμό και τη συνεργασία για την αλλαγή της ευρωπαϊκής ατζέντας. 

Ads

Η Σύνοδος πραγματοποιείται ενόψει της άτυπης συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Die Welt: Η Μέρκελ πρέπει να τρέμει

«Πρόκειται για μια λαμπρή συνάθροιση. Το σύνθημα της συνάντησης το καθόρισε ο Τσίπρας “Ανάπτυξη ή λιτότητα”. Πρόκειται για την κήρυξη πολέμου στην πολιτική της λιτότητας στης Ευρώπη» γράφει σχετικά η γερμανική Die Welt. 

Ads

«Η μίνι σύνοδος κορυφής δεν είναι μια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων, αλλά μια συνάντηση για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να τρέμει. To “Club Med” (σ.σ. από το Mediterranean, δηλαδή η ομάδα των μεσογειακών χωρών) μυρίζεται πρωινό ευνοϊκό αεράκι μετά το Brexit. Πρόκειται για την απαρχή μια σειράς από άλλες τέτοιες συναντήσεις» υποστηρίζει η εφημερίδα και προσθέτει: 

«Να γίνουν οι μεσογειακές χώρες οι χώρες που δίνουν τον τόνο στην Ευρώπη, αυτό είναι τουλάχιστον το όραμα των συμμετεχόντων. Η χρονική συγκυρία της συνάντησης δεν είναι συμπτωματική. Γίνεται μια βδομάδα πριν την έκτακτη σύνοδο κρυφής στη Μπρατισλάβα».

«Οι χώρες του “Club Med” φαίνεται πως έχουν απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνευθύνη. Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Θέλουν μια Ευρώπη στην οποία ισχυρότερες χώρες όπως η Γερμανία να έλκουν τις πιο αδύναμες. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη» γράφει η Die Welt. 

«Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται. Ο άξονας Παρισιού – Bερολίνου είναι εύθραυστος, εκείνοι οι οποίοι έδιναν τον τόνο παλαιότερα απειλούνται να βγουν από την πορεία τους. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η σύνοδος κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση» καταλήγει η εφημερίδα. 

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

  • 12:45 – 13:00 άφιξη ηγετών και αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

  • 13:00 – 14:45 η 1η συνεδρία εργασιών

  • 15:00 – 15:15 οικογενειακή φωτογραφία

  • 15:15 – 16:30 γεύμα εργασίας

  • 16:46 – 17:15 κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ

  • 17:30 – 18:30 επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος