Το σημείο – κλειδί των θερινών διακοπών είναι η παραλία.

Ads

Είτε πρόκειται για τα πρώτα παιδικά βήματα στην άμμο, είτε για τα εφηβικά καλοκαίρια, είτε για τις κλασικές οικογενειακές διακοπές, το σημείο αναφοράς του καλοκαιριού είναι πάντα η παραλία.

Αλλά η «τέλεια παραλία» σπάνια βρίσκεται κατά τύχη.

Οι ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού διαθέτουν μερικές από τις πιο διάσημες παραλίες του κόσμου, όμως κακά τα ψέματα, πολλές από αυτές έχουν καταστραφεί τόσο από τη δόμηση, όσο και από τα σμήνη των τουριστών.

Ads

Υπάρχουν ωστόσο, 52 παραλίες σε Γαλλία,  Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Ελλάδα και Τουρκία -μία για κάθε εβδομάδα του χρόνου- που κάνουν τη διαφορά.

Η βρετανική Telegraph καταγράφει τις 52 μυστικές παραλίες της Ευρώπης, οι οποίες επελέγησαν από τους «εμπειρογνώμονες» της, όπως υπογραμμίζει.

Κάποιες προσφέρουν μία υπέροχη απομόνωση.

Άλλες βρίσκονται κοντά σε κάποιο νυσταλέο χωριό, που επιμένει στις ίδιες συνήθειες εδώ και δεκαετίες.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για παραλίες που αγαπούν οι ντόπιοι, που έχουν πεντακάθαρα νερά, για τόπους που κρατούν αποστάσεις από τον μαζικό τουρισμό και διατηρούν ακόμη τον χαρακτήρα, την ιδιαιτερότητα τους.

Εάν αναζητάτε με την οικογένεια σας έναν σχετικά παλιομοδίτικο τ(ρ)όπο διακοπών –ένα πραγματικό διάλειμμα πλάι στο κύμα- ή, είστε ζευγάρι που θέλει να έχει όμως, και μια κάποια επαφή με τη νυχτερινή ζωή, η λίστα της Telegraph δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ένα διαφορετικό ταξίδι από την Κεφαλονιά μέχρι την Καλαβρία.

Όσο για την Ελλάδα, φιγουράρει στη λίστα με 8 παραλίες.

Ισπανία

image

Cíes Islands, Γαλικία

image

Viveiro, Γαλικία

image

Llafranc, Costa Brava

image

Mónsul, Ανδαλουσία

Playa El Cañuelo, Ανδαλουσία

image

Es Grau, Menorca

image

Cala Pregonda, Menorca

S’illot, Μαγιόρκα

image

Cala Llombards, Μαγιόρκα

Cala Codolar, Ίμπιζα

Γαλλία

Ploumanac’h, Brittany

image

Le Grau-du-Roi, Languedoc

image

Ιle de Porquerolles, Côte d’Azur (Κυανή Ακτή)

La Londe des Maures, Côte d’Azur

image

Noirmoutier, δυτική ακτή

Île de Batz, off Brittany coast

Guéthary, νοτιοδυτική Γαλλία

Île de Ré, La Rochelle

image

Cavalaire-sur-Mer, νότια Γαλλία

Πορτογαλία

image

Caneiros, Algarve

Salema, Algarve

Praia do Martinhal, Algarve

Praia de Albandeira, Algarve

image

Guincho, Cascais, κοντά στη Λισαβόνα

Comporta, Alentejo

Ιταλία

San Fruttuoso, Λιγούρια

image

Parco Naturale della Maremma, Τοσκάνη

Spiaggia del Laurito, Ποζιτάνο

Ischia, Νάπολη

image

Porto Selvaggio, Απουλία

Tropea, Καλαβρία

Marettimo, Σικελία

Foce del Belice, Σικελία

image

Cala Gonone, Σαρδηνία

image

Chia, Σαρδηνία

image

Capo Testa, Σαρδηνία

Κροατία

image

Makarska, Δαλματικές ακτές

Saharun beach, Dugi Otok Island, Dalmatian coast

Palagruza, Δαλματικές ακτές

image

Saplunara beach, Mljet, Dalmatian coast

image

Stiniva, νησί Βις

Ελλάδα

image

Καραβοστάσι, Βορειοδυτική Ελλάδα

Παραλία μήκους 500 μ. με άμμο και γαλανά νερά, σε απόσταση μερικών χλμ από τη λεωφόρο που ενώνει τα Σύβοτα με την Πάργα. Στο νότιο άκρο της διακρίνεται στον ορίζοντα η Κέρκυρα. Παρότι οργανωμένη προσφέρει μία αίσθηση απομόνωσης.

Γαρδένο, Κέρκυρα

«Η τελευταία μεγάλη παραλία στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού.  Η αμμώδης, μεγάλη σε έκταση, παραλία καταλήγει σε ένα μικρό αγκυροβόλιο. Υπάρχουν λίγες ξαπλώστρες με ομπρέλες, αλλά όχι θαλάσσια σπορ, όχι beach bar και κυρίως, όχι πλήθη λουόμενων (εκτός από τον Αύγουστο). Επίσης, δύο ταβέρνες. Τα νερά βαθαίνουν απότομα, οπότε η παραλία δεν είναι ιδανική για μικρά παιδιά».

image

Βουτούμι, Αντίπαξοι

«Το μικρότερο από τα νησιά του Ιονίου είναι ο ορισμός της ευτυχίας. Μετά τις βοτσαλωτές παραλίες των Παξών, βρίσκεται το αμμώδες Βουτούμι, με τα καταπληκτικά τυρκουάζ και λουλακί νερά της και τις φιλόξενες ταβέρνες. Ο τοπικός πληθυσμός κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 κατοίκους. Υπάρχουν λίγα αυτοκίνητα και κάποια καταστήματα. Ψηλά, πάνω από την παραλία (στα 200 βήματα) είναι η ταβέρνα Bella Vista με την καλύτερη θέα από όλες».

Πετανοί, Κεφαλονιά

Το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου έχει δύο διάσημες παραλίες, τον Μύρτο και την Αντίσαμο. Αλλά, οι Πετανοί στη χερσόνησο της Παλικής, είναι ένα «… ανέγγιχτο στολίδι. Ο φιδωτός κατηφορικός δρόμος προς την παραλία είναι τόσο απότομος που ακόμη και μία κατσίκα μπορεί να βρει πρόβλημα». Αυτά γράφει η Telegraph. Οι Πετανοί είναι μία παραλία 850 μέτρων, βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, στα γαλαζοπράσινα νερά της οποίας χύνονται πηγές με γλυκό νερό, αλλά και ένας τόπος ζωσμένος με μύθους για νεράιδες.

Αλυγαριές, Σκιάθος

Η Σκιάθος έχει περισσότερες από 50 παραλίες. Η παραλία της Λυγαριάς ή Αλυγαριές βρίσκεται στην βόρεια ακτογραμμή του νησιού, οπότε προτείνεται για κολύμβηση όταν δεν φυσούν βόρειοι άνεμοι. «Για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται 4Χ4. Η Λυγαριά έχει μια αμμώδη παραλία 200 μέτρων, πασπαλισμένη με βότσαλο και μια εξαιρετική ταβέρνα. Εάν δεν τη βρίσκετε αρκετά απομονωμένη, συνεχίστε στον μικροσκοπικό όρμο της Κεχριάς, που έχει μόνο μια απλή καντίνα».

image

Κέα (Τζιά), Κυκλάδες

«Το νησί έχει σταθερούς επισκέπτες -«θαμώνες» -που πηγαίνουν στο νησί για φαγητό και ξεκούραση, είτε στις παραλίες, είτε στα θερινά καταλύματα τους. Δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ακόμη λιγότερα άσχημα κτίσματα. Αντί να κατασκευάζουν νέους δρόμους για τις απομακρυσμένες παραλίες, οι ντόπιοι προτιμούν να αποκαθιστούν τα αρχαία μονοπάτια και να τα σηματοδοτούν για τους πεζοπόρους».

image

Κουφονήσια, Κυκλάδες

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Independent αποθέωνε τα Κουφονήσια, τα «μυστικά νησιά», όπως τα αποκαλούσε. Τώρα, η Telegraph τα συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τις 52 μυστικές παραλίες της Ευρώπης.

«Κρυμμένα ανάμεσα στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, Νάξο και Αμοργό, τα Κουφονήσια είναι δύο μικρά νησάκια, το Πάνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι, που χωρίζονται από ένα θαλάσσιο κανάλι 200 μέτρων. Η άμμος, η θάλασσα και ο ήλιος θυμίζουν κάτι από την Ελλάδα της δεκαετίας του ’60. Τα Κουφονήσια είναι το ιδανικό μέρος για να επαναφέρετε το ρολόι του σώματός σας στους κανονικούς ρυθμούς…» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τραγανού, Ρόδος

Τέσσερα χιλιόμετρα από το Φαληράκι, βρίσκεται η απομονωμένη παραλία Τραγανού ή Τραουνού, γνωστή, εκτός από τα καθαρά νερά της και για τη σπηλιά της, που έχει είσοδο και διά ξηράς και διά θαλάσσης. Μια μικρή καντίνα προσφέρει ομπρέλες, ξαπλώστρες και σνακς. Ο υπέροχος αυτός ορμίσκος έχει βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία.

Τουρκία

image

Τσιραλί, Αττάλεια

Τη χαριτωμένη σαν τόξο παραλία αγκαλιάζουν δύο πευκόφυτοι λόφοι. Το Τσιραλί είναι από τα πιο παρθένα παραθαλάσσια σημεία της Μεσογείου, γι αυτό και οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα βγαίνουν κάθε καλοκαίρι για να γεννήσουν τα αυγά τους και να τα επανοθέσουν κάτω από τη παχιά άμμο και τα λεία βότσαλα. Η «ανάπτυξη» είναι ελάχιστη, το Τσιραλί είναι προστατευόμενη περιοχή.

image

Αλάτσατα, Σμύρνη

Το κάποτε ελληνικό χωριό Αλάτσατα είναι γνωστό για τα όμορφα παλιά σπίτια και τα καλντερίμια του. Το πανέμορφο λιμάνι μοιάζει με ειδυλλιακό διάλειμμα από τις πολύβουες, τουριστικές ακτές της Τουρκίας. Ιδανικό σημείο για σέρφινγκ, κάθε Αύγουστο διοργανώνεται πρωτάθλημα.

image

Πάταρα, αρχαία Λυκία, Αττάλεια

Η μεγαλύτερη παραλία –11 μίλια- της Τουρκίας, με τα αμμώδη, αβαθή νερά, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στις οικογένειες. Εκτός από ένα μικρό καφέ, δεν υπάρχει τίποτα οργανωμένο, τίποτα «τεχνητό» όσο μακριά φτάνει το μάτι…